Utlänningar ökar risken i Tokyo

Den japanska aktiemarknaden har svängt betydligt kraftigare än världsindex under första halvåret. Växlande intresse från utländska investerare är troligen huvudorsaken.

Jonas Lindmark 2004-06-09 | 14:00
Facebook Twitter LinkedIn
Tokyobörsen har svängt kraftigt hittills i år. Under första kvartalet var MSCI Japan en av vinnarna, med en uppgång på 15 procent jämfört med världsindex som bara steg 2 procent (båda i dollar). Uppgången skedde främst under mars, kanske beroende på de traditionella stödköpen inför boksluten den 31 mars.

Men hittills under andra kvartalet har Tokyobörsen istället varit en av förlorarna, med en nedgång fram till den 8 juni på hela 7 procent i dollar medan MSCI världsindex är oförändrat. Större svängningar ger ökad osäkerhet om de framtida aktiekurserna och risken mätt som standardavvikelse ökar.

Utlänningar huvudorsaken <

br>
Det är ofta svårt att avgöra vad som är huvudorsaken till ändrade börskurser, men många analytiker pekar ut utländska investerare som ansvariga för de kraftiga svängningarna på Tokyobörsen. Under den ett år långa uppgången, från april 2003 till och med mars 2004, har stora inflöden från utländska investerare hjälpt till att lyfta den japanska aktiemarknaden. Japanerna själva har samtidigt sålt aktier, men huvuddelen av försäljningarna är troligen aktier som ingått i det korsägande som historisk har dominerat ägarmakten i Japan.

Utlänningarna ser dock ofta Tokyobörsen som en högriskmarknad, så när MSCI Emerging Markets Index föll med 20 procent från mitten på april till mitten på maj, drogs Tokyobörsen med i börsraset och föll 18 procent (båda i dollar). Fast sedan mitten av maj har MSCI Japan återhämtat sig kraftigt och räknat sedan årets början är Japan åter en av vinnarna, med en uppgång fram till 8 juni på 7 procent. MSCI USA och MSCI Europa har samtidigt bara stigit 2 procent.

En kraftig försvagning av den japanska yenen skedde också från början av april till mitten av maj, från 104 till 114 yen per dollar. Det betyder att Tokyobörsens nedgång från mitten på april till mitten på maj inte var lika stor räknat i japanska yen som i dollar (12 procent istället för 18 procent). Delvis hänger de två nedgångarna rimligen ihop, för valutakursens försvagas om utlänningar säljer både japanska aktier och yen.

Export bakom hög tillväxt

I den reala ekonomin finns gott om positiva tecken. BNP-tillväxten i Japan har varit stark det senaste året, arbetslösheten sjunker och deflationen visar tecken på att avta. En stor del av förbättringarna beror dock på ökad export (särskilt till Kina, se ”Kinas tillväxt lyfter Japan”), så en försvagning av tillväxten i resten av världen skulle troligen slå hårt mot den japanska återhämtningen.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar