Europa fortsätter klå världsindex

Goda nyheter från Spanien, Italien och Tyskland har hjälpt till att lyfta Europafonderna. En fortsatt stark euro och lägre värdering än i USA talar för europeiska aktier även under 2005.

Jonas Lindmark 2005-02-02 | 11:44
Facebook Twitter LinkedIn
Aktiemarknaderna i Europa har varit vinnare under hösten och vintern. MSCI Europaindex har stigit 8 procent det senaste halvåret, medan index för USA och Japan båda har backat en aning (alla tre index omräknade till svenska kronor).

Tre förklaringar

Det finns minst tre förklaringar till uppvärderingen. En pekande jag ut i min kommentar för ett halvår sedan, att förväntningarna tidigare har varit lägre på europeiska aktier och dessa har därför varit lägre värderade (se ”USA styr Europabörserna”, länk till höger). En annan tror jag är att många investerare har blivit mer intresserade av tillgångar i Europa i takt med att d

ollarn har försvagats och våra valutor har stärkts (i första hand euron, men även de mindre valutorna som svenska kronor) vilket jag tidigare berättat om i ”Stockholm följer Europa uppåt”.

En tredje förklaring är goda nyheter från enskilda länder mot slutet av året. Under fjärde kvartalet var det främst Spanien (+14% i euro), Italien (+12%) och Tyskland (+9%), som i första hand hjälpte till att lyfta Europaindex. Börserna i USA (som står för hälften av världsindex) backade samtidigt 1 procent räknat i euro och Tokyobörsen (en tiondel av världsindex) steg bara 3 procent. Notera dessutom att uppgången enbart skedde under årets sista kvartal, de första tre kvartalen 2004 var MSCI Eurolandindex oförändrat.

Stockholmsbörsen avviker från detta mönster, vilket främst beror på att Ericssonaktien hade en mycket stark början på år 2004 och väger tyngst bland de svenska aktierna. Även i övrigt är Stockholmsbörsen mer konjunkturkänslig än genomsnittet i resten av Europa.

Kommer att hålla i sig

Frågan nu är förstås om omvärderingen av Europa kommer att hålla i sig under år 2005. Jag tror att det finns goda chanser till det, åtminstone jämfört med börserna i New York. Men samtidigt är jag pessimist totalt sett och har varnat för en allmän nedvärdering under år 2005 (se ”Varning för börsras under 2005”). Fast om jag får rätt och den underliggande förklaringen är ökad inflation och stigande räntor i USA, så verkar det rimligt att börsraset blir större i USA. Europa bör kunna behålla lägre räntor (eftersom euron är stark och BNP-tillväxten är lägre) och därmed kommer åtminstone inhemska sektorer som fastigheter och finans att klara sig bättre än i USA.

Jämfört med Japan är det inte alls lika självklart att Europa blir en vinnare, med tanke på att det finns argument för att den japanska ekonomin åter kommer att ta fart mot slutet av år 2005. Men eftersom amerikanska aktier som sagt dominerar i många branscher och står för hälften av världsindex totalt sett, så räcker det med att Europaindex överträffar USA-index för att de flesta Europafonder ska överträffa världsindex.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar