Starkare krona förvärrar USA-försvagning

Svenska kronan har nu återhämtat hälften av förra årets nedgång, sedan mitten på november har kronan stärkts 5 procent. USA-aktier fortsätter att utvecklas svagt, medan Europa är vinnare.

Jonas Lindmark 2006-01-31 | 13:38
Facebook Twitter LinkedIn
Världens aktiemarknader har fortsatt att utvecklas starkt under början av år 2006. Ur svensk synvinkel märks dock detta inte, eftersom den svenska kronan fortsatt att återhämta sig. MSCI världsindex för aktier har fram till 30 januari stigit 4 procent räknat i dollar, men har backat svagt räknat i kronor.

Omsvängningen för den svenska kronan är tvär. När kronan var som svagast förra året, den 15 november, stor riksbankens TCW-index i 134,6 och då hade kronan försvagats med 9 procent sedan årets början. Sedan dess har kronan på bara två och en halv månad stärkts med 5 procent. Mot USA-dollarn är omsvängningen ännu tydligare, först steg dollarkursen med 24 procent till 8,24 kronor i mitten av november, men därefter har den backat 7 procent.

Den nya krontrenden kan ses på två sätt. Negativt är att utländska investeringar minskar i värde räknat i kronor, vilket gör att aktiefonder och räntefonder som placerar utomlands utvecklas sämre än annars. Positivt är att vi svenskar får bättre köpkraft och att vårt stora sparande i svenska tillgångar, till exempel svenska räntefonder och fastigheter, utvecklas bättre relativt omvärlden.

USA fortsatt svagt

Aktiekurserna i USA fortsätter att utvecklas sämre än i resten av världen. Istället är det aktiemarknaderna i Europa som har tagit täten. Fyra år i rad (2002 till och med 2005) har USA-aktier utvecklats sämre än världsindex och eftersläpningen fortsätter under början på 2006. Trots att dollarkursen försvagats, vilket gynnar amerikanska företags konkurrenskraft, har börsutvecklingen fortsatt att vara bättre i resten av världen.

Särskilt i Europa har börsuppgången fortsatt att vara brant. Vinnare under januari bland de större marknaderna är Frankrike och Tyskland, bland de mindre länderna Grekland, Norge och Österrike. Positiva nyheter från Tyskland är rimligen en viktig förklaring, eftersom svag tillväxt i den tyska ekonomin tidigare har sänkt förväntningarna på Europa.

Höstens vinnare bland de stora aktiemarknaderna, Tokyobörsen, fortsätter att utvecklas starkt. Men i mitten på januari kom negativa nyheter, bland annat en skandal i internetbolaget Livedoor och problem för Tokyobörsen att klara av den ökade mängden transaktioner. En majoritet utländska fondförvaltare fortsätter att vara positiva och den starka tilltron beror både på bättre ekonomisk utveckling och på förväntningar att börsuppgången till slut kommer att övervinna många japaners skeptiska inställning till aktieplaceringar.

Lågkonjunktur på gång

Totalt sett är aktiekurserna, efter tre års uppgång på världens aktiemarknader, åter höga historiskt sett. Samtidigt gör låga räntor att det är svårt för placerarna att hitta bra alternativ. Så länge tillväxten i världsekonomin fortsätter att vara god, och därmed även företagens vinstutveckling, så kommer världsindex rimligen att fortsätta uppåt, om än i långsammare takt.

Hotet är därmed främst att konjunkturen försvagas. Stigande räntor, höga oljepriser och sämre utveckling för bostadspriserna är alla tunga argument för att en lågkonjunktur är på gång, särskilt i USA. Som jag påpekat för ett par veckor sedan (se ”Lågkonjunkturen i USA har börjat”, länk ovan till höger) dröjer det över ett halvår innan nedgången är statistiskt säker, men valutamarknaden verkar redan ha börjat reagera. Skulle dollarn fortsätta att tappa i värde mot kronan är risken stor att nedgången ur svensk synvinkel bli brant.
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar