Positiv trend lyfter Japan

Glada nyheter från Japan blandas med negativa, så den oroliga stämningen på Tokyobörsen håller i sig. Men bakom de kortsiktiga problemen skymtar en positiv trend.

Jonas Lindmark 2006-08-22 | 21:00
Facebook Twitter LinkedIn
Världens näst största aktiemarknad, Tokyobörsen, har hittills under augusti stigit 4 procent räknat i japanska yen. Därmed är MSCI Japan Index på svagt plus sedan årets början. Samtidigt har dock yenen försvagats mot kronan, så räknat i svenska kronor är Tokyobörsen fortfarande på minus.

Oavsett valuta är utvecklingen långt ifrån den branta uppgången under år 2005, då MSCI Japan steg 43 procent räknat i yen och 49 procent räknat i svenska kronor. Som jag påpekat i ”Överdriven börsnedgång i Tokyo” (länk till höger) finns det fyra likheter mellan den Sverige och Japan, som i båda fallen hjälper till att förklara börsnedgången under maj och juni.

Abe lovar fortsatta reformer

Tydligast likhet är den politiska risken i samband med val under september. Det japanska regeringspartiet LDP ska välja en ny premiärminister efter Junichiro Koizumi och under sommaren har Shinzo Abe blivit allt tydligare favorit. Han har nyligen givit ut en bok om sin syn på Japans framtid, ”Utsukushii Kuni e”. Enligt Morgan Stanleys expert Robert Feldman visar den att Abe kommer att driva samma typ av reformvänliga politik som Koizumi. Tydliga exempel är att Abe vill öppna Japan för fler invandrare och att han vill genomföra samma typ av utbildningsreform som Thatcher drev igenom i Storbritannien.

Det är mindre än ett år kvar till valet till det japanska överhuset i juli 2007, vilket betyder att Shinzo Abo som premiärminister kommer att få bråttom att visa resultat, för att LDP ska kunna behålla sin majoritet i både överhuset och underhuset

Blandade nyheter från företagen

Även bland företagen kommer positiva tecken, som talar för att förändringstakten i Japans ekonomi har ökat. Financial Times skriver att Oji Papers bud på konkurrenten Hokuetsu Paper Mills är första gången som ett av de största japanska börsföretagen har lagt ett fientligt bud på en japansk konkurrent. Dessutom har japanska företag börjat använda företagsförvärv för att expandera internationellt, exempelvis har Nippon Sheet Glass köpt hela Pilkington och Toshiba har köpt amerikanska Westinghouse.

Men nyheterna från börsföretagen är blandade. Totalt sett är det negativt att BNP-tillväxten har tappat farten under våren, främst därför att exporten från Japan nästan slutat öka. Optimisterna pekar på att den privata konsumtionen ser ut att vara på väg att ta över som tillväxtmotor, tack vare fallande arbetslöshet, stigande löner och ökad bankutlåning.

Enligt The Economist är en annan förklaring till att utländska investerare ofta är negativa till utvecklingen i Japan att utlänningar det senaste året har satsat stora belopp i finansbolag som lånar ut pengar till privatpersoner med hög ränta. Hittills har det varit tillåtet att begära upp till 29% ränta, men regeringen kommer troligen att sänka räntetaket kraftigt i höst, vilket har fått aktiekurserna i de fyra största konsumentlånebolagen (Takefuji, Acom, Promise och Aiful) att falla brant.

Positiv trend

Den grundläggande frågan för fondspararen kvarstår: Är det troligt att den långa lågkonjunkturen i Japan är passerad och att tillväxten kommer att vara hög de närmaste åren? Förra hösten var optimismen helt dominerande, men under våren verkar negativa nyheter åter haft större genomslag.

Mitt tips är att försöka strunta i de kortsiktiga problemen och se den långsiktiga trenden bakom. Och de experter jag litar på säger att trenden har blivit mer positiv de senaste två åren. Samtidigt steg Tokyobörsen 49 procent förra året, som sagt, vilket visar att förbättringar till stor del är inräknade i dagens aktiekurser. Men både vinster och börsnivå är fortfarande långt ifrån tidigare rekord, till skillnad från på flertalet övriga aktiemarknader. Därmed finns det ovanligt stort utrymme uppåt om optimisterna har rätt.
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar