Dubbla vinnare

Trots börsraset sommaren 2002 har Sverigefonderna numera både mer än dubblats i värde på 5 år och givit mer än dubbelt så hög avkastning som snittet bland aktiefonder. Men förklaringarna visar risken framöver.

Jonas Lindmark 2007-05-10 | 10:53
Facebook Twitter LinkedIn
Sverigefonderna var vinnare också under april. Morningstars Fondindex visar att den genomsnittliga aktiefonden bara steg 1 procent under april, medan Sverigefonderna i snitt klättrade 6 procent. Småbolagsfonderna som placerar på Stockholmsbörsen utvecklades dock något sämre, men uppgången blev ändå i snitt 4 procent.

Under den första veckan i maj har dock Stockholmsbörsen backat tillbaka. Fram till 9 maj har MSCI Sweden backat 3 procent räknat i dollar medan världsindex klättrat 2 procent. Sverigeindex är faktiskt det som utvecklats allra sämst hittills under maj bland de 50 landindex som MSCI beräknar. En rimlig förklaring är vinsthemtagning, eftersom Stockholmsbörsen tillhör vinnarna även under mars och sett över det senaste året.

Dubbelt dubbla pengarna

Även i ett 5-årsperspektiv har Sverigefonderna fram till sista april givit mer än dubbla pengarna, i dubbel bemärkelse. Fondindex för samtliga aktiefonder har stigit 50 procent medan fondindex för rena Sverigefonder på fem år har stigit 121 procent.

Fyra övergripande förklaringar har givit Stockholmsbörsens starka utveckling, som delvis hänger samman och förstärker varandra:

(1) Större andel konjunkturkänsliga företag. En ovanligt stor andel av svenska börsbolag säljer varor och tjänster som används vid investeringar, vilket betyder att de gynnats av de senaste årens globala uppsving och ökade efterfrågan på kapacitet.

(2) Snabbare ökning av företagsvinster. Särskilt svenska exportföretag har normalt stora fasta kostnader och gynnas därför dubbelt när både volymer och försäljningspriser stiger.

(3) Uppvärdering av Europa. Även i resten av Europa har vinstutvecklingen generellt varit bättre än i USA de senaste åren, plus att investerarna verkar ha blivit mer positiva till kontinentens framtidsutsikter.

(4) Större andel utländska ägare. Också jämfört med många andra länder i Europa har Stockholmsbörsen en stor andel utländska ägare. Dessa är ofta mer lättrörliga och kortsiktiga, vilket förstärker aktiekursernas svängningar.

Dock har dessa förklaringar tidigare verkat åt motsatt håll, Under börsnedgången 2000-2002 var Stockholmsbörsen förlorare och det berodde rimligen till stor del på högre andel konjunkturkänsliga företag, brantare vinstnedgång och lättfotade utländska ägare. Av de fyra förklaringarna är det bara uppvärderingen av Europa som jag tycker att det finns hopp att den består även under nästa globala lågkonjunktur.

Åter bland förlorarna

Därmed är det stor risk att Sverige åter hamnar bland förlorarna nästa gång världsindex backar. En försmak fick vi under börssvackan i maj/juni förra året och hacket i månadsskiftet februari/mars. De senaste månadernas nyheter från USA tycker jag talar för att riskerna är större än på länge, vilket talar för försiktighet och att dra ned andelen Sverigefonder.
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar