Svagare krona gynnar IT-fonder

Den senaste månaden har svenska kronan försvagats 4 procent mot dollarn och IT-fonderna har klättrat 7 procent. I topp ligger SEB Internetfond med 13 procent ökning.

Jonas Lindmark 2007-06-18 | 10:44
Facebook Twitter LinkedIn
När svenska kronan försvagas så stiger värdet på aktiefonder, eftersom utländska aktier blir mer värda omräknat till kronor. Det gäller särskilt om dollarkursen stiger, eftersom merparten av världens aktier är noterade i USA-dollar eller i en valuta knuten till dollarn. Från 15 maj till 15 juni har dollar stigit från 6,80 till 7,09 kronor och svenskregistrerade aktiefonder har i snitt stigit lika mycket, 4 procent.

Men IT-fonderna har utvecklats klart bättre, snittuppgången under månaden fram till 15 juni är 7 procent. En förklaring är att USA-aktier dominerar innehaven i många IT-fonder och de amerikanska börserna har utvecklats lite bättre än världsindex. Men dessutom verkar suget efter riskplaceringar har gynnat aktier i tillväxtbolag. Och hög förväntad framtida tillväxt är van

lig i IT-branschen.

Svenska aktier har däremot inte hängt med den senaste uppgången, IT-fonder som investerar på Stockholmsbörsen tillhör förlorarna. Det är USA-aktier som lockar mest.

Internetfond vinnare

SEB Internetfond har stigit hela 13 procent och tillhör därmed vinnarna den senaste månaden även bland alla 320 svenska aktiefonder, bara en handfull Latinamerikafonder har klättrat lite snabbare. Även räknat sedan årsskiftet, plus 27 procent, är fonden bland de tio bästa svenskregistrerade fonderna.

En fascinerande kurva beskriver utvecklingen för SEB Internetfond sedan starten i maj 1999. På bara tio månader steg fonden från startkursen 10 kronor till 46 kronor och blev en av de mest sålda år 2000. Men därefter började en lika brant nedgång och redan i april 2001 var andelskursen nere i 8 kronor. Fast 80 procent nedgång räckte inte, andelskursen föll nästan lika mycket en gång till och hösten 2002 var fonden nere kring 2 kronor som lägst.

En snabb återhämtning till strax över 5 kronor kom under år 2003, men det är först efter ytterligare nästan fyra år som SEB Internetfond förra veckan nådde över 6 kronor. Värderingen är numera inte alls lika hög och riskabel som under IT-bubblan, enligt Morningstars beräkningar på innehaven 31 mars är fondens genomsnittliga p/e-tal 28. De fem största innehaven är stora USA-bolag: Webex, Yahoo, Salesforce, Taleo och Citrix. Men skulle den amerikanska lågkonjunkturen fördjupas (BNP- tillväxten första kvartalet var bara 0,6 procent i årstakt), så är det dyrt att betala 28 gånger dagens förväntade företagsvinster.
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar