Se upp när råvarorna faller

Brant stigande råvarupriser har bidragit till uppvärderingen av Latinamerika de senaste åren. Men en topp passerades i slutet på juni.

Jonas Lindmark 2008-08-18 | 14:16
Facebook Twitter LinkedIn
Oljepriserna har backat rejält från en topp i början på juli, ned drygt 20 procent. Guldpriset toppade redan i mars, men den stora nedgången har även här kommit den senaste månaden, minus 19 procent. Silver har rasat ännu mer, hela 32 procent sedan toppen i juli och ytterligare en bit sedan rekordet i mars. Även andra råvaror har backat kraftigt och nedgången för S&P GSCI råvaruindex efter en topp i slutet på juni är nästan 20 procent.

Trenden verkar ha vänt

Förutom de rena råvarufonderna så verkar det finnas en koppling med Latinamerikafonderna, vilket är rimligt eftersom dessa länder till ovanligt stor del lever på ex

port av råvaror. Tidigare i år var Latinamerika bland de fondtyper som klarade börsoron bäst, men under sommaren verkar trenden ha vänt.

Fast fortfarande är Latinamerikafonder vinnare bland alla typer av fonder både de senaste 3 och de senaste 5 åren, enligt Morningstars fondindex per sista juli. Det visar att värderingen fortfarande är hög och att luften långt ifrån gått ur tidigare hårt uppblåsta förväntningar på framtiden. På fem år har dessa fonder i snitt klättrat 315 procent och på tre år 107 procent, trots nedgången i år. Illavarslande är dessutom att nedgången har fortsatt den senaste veckan trots att dollarn har stigit.

Samtidigt finns skillnader mellan länder och aktiebörser. Av de två dominerande länderna så har Mexico klarat sig betydligt bättre än Brasilien hittills i år. Sett över de senaste tre månaderna har MSCI Brazil index rasat 29 procent, medan MSCI Mexico bara har tappat 13 procent. Delvis kan skillnaden bero på att Brasilien var vinnare under 2007 med en indexuppgång på 66 procent, medan Mexiko då tillhörde förlorarna bland tillväxtmarknaderna, index steg bara 3 procent (båda i svenska kronor).

Dåliga nyheter från Europa

En rimlig förklaring till att råvarupriserna kanske har toppat är de dåliga nyheter som kommit från Europa de senaste månaderna (se ”Besviken tvärnit”, länk ovan till höger). Tidigare har många verkat räkna med att konjunkturnedgången skull bli störst i USA, medan Europa skulle klara sig bättre. Statistiken för andra kvartalet visar dock en ännu större inbromsning i Europa.

Efterfrågan på många råvaror är inte särskilt känslig för prisökningar på kort sikt, men när prisökningen har blivit tillräckligt stor så reagerar förbrukarna genom att byta till andra alternativ eller dra ned på förbrukningen. Utbudet är också ofta stelt på kort sikt, men efter flera år med prisuppgång har producenterna börjat anpassa sig och utökar sin kapacitet.

Stor fallhöjd kvar

Skulle prisnedgången för råvaror fortsätta det närmaste året så blir effekten stor på de ekonomier i Latinamerika som vant sig vid brant stigande exportinkomster. Ännu är många råvarupriser högre än vid årsskiftet och mer än dubbelt så höga som för några år sedan, så det finns stor fallhöjd kvar.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar