Moskvabörsen faller brantast

Tre dåliga nyheter har sänkt Rysslandsfonderna med 26 procent på tre månader: lägre råvarupriser, hot från Putin och invasionen i Georgien. Framtiden ser mörk ut.

Jonas Lindmark 2008-08-28 | 13:32
Facebook Twitter LinkedIn
Sommaren har inneburit dåliga nyheter för de flesta typer av fonder och i snitt har svenskregistrerade aktiefonder backat med 10 procent de senaste tre månaderna. Bakgrunden är en tvär inbromsning av tillväxten i Europa, samtidigt som problemen i finansbranschen i USA fördjupas (se ”Besviken tvärnit” och ”Fas två i bostadskrisen”, länkar till höger).

Men allra brantast har börsraset under sommaren varit i Moskva. Av de tio svenska aktiefonder som backat mest är nio Rysslandsfonder – bara Simplicity Afrika har fallit lika brant de senaste tre månaderna. Tidigare i år klarade sig dessa fonder bra jämfört med snittet, men nu verkar trenderna ha vänt.

Tre dåliga nyheter

Bland förklaringarna till att ryska aktier har backat så brant under sommaren dominerar tre dåliga nyheter. Den första är att råvarupriserna backat kraftigt efter en topp i juni. Både olja och guld har backat över 20 procent på kort tid, men återhämtat sig något den senaste veckan. Rysk ekonomi har varit vinnare under de senaste årens brant ökande efterfrågan på råvaror, men baksidan är ett växande beroende. Skulle råvarupriserna återvända ned till nivån för fem år sedan så krävs drastiska omställningar i rysk ekonomi.

Den andra dåliga nyheten för placerare på Moskvabörsen är ett hot från premiärminister Putin att gruvbolaget Mechel kanske kommer att straffbeskattas för att kol har sålts utomlands under marknadspris. Extremt höga straffskatter var det som fick oljebolaget Yukos på fall för fyra år sedan. Därför har rädslan ökat att den ryska ledningen via orimlig beskattning kommer att ta över fler bolag från utländska investerare.

8 augusti, samma dag som invigningen av OS i Peking, kom så den ryska invasionen i Georgien. Förutom politiska protester från väst, så är det troligt att denna nya typ av aggressivt beteende kommer att skrämma bort investerare, både inhemska och utländska.

Framtiden mörk

Även börserna i Centraleuropa påverkades negativt av invasionen av Georgien. Särskilt stor har nedgången varit i Polen och Ungern, där aktiekurserna bakat nästan lika mycket som i Moskva under augusti. Gamla minnen har väckts av en oro som hela tiden funnits under ytan.

Kommer de tre dåliga nyheterna att försvinna framöver? Råvarupriserna kan förstås stanna på en hög nivå, men den globala inbromsningen talar för att utbudet framöver kommer att växa snabbare än efterfrågan. Både skattehotet och invasionshotet är svåra att glömma och kommer rimligen att fortsätta att hänga som två tunga orosmoln över Moskvabörsen. Därmed ser framtiden mörk ut för Rysslandsfonderna.
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar