Revansch 2009

Starka kassor hos storbolagen kan göra IT-fonderna till vinnare när börserna flyttar fokus till nästa högkonjunktur.

Jonas Lindmark 2009-01-26 | 14:26
Facebook Twitter LinkedIn
IT-fonderna har fått en bra start 2009. Särskilt gäller det fonder registrerade i Sverige, som i snitt stigit 4 procent fram till fredag 23 januari, medan globalfonderna under samma period i snitt backat lika mycket.

Vinnare sedan årsskiftet är Banco Teknik & Innovation som stigit 9 procent och SEB Internetfond, upp 8 procent. Deras innehav avviker båda kraftigt från en normal IT-fond och förra året tillhörde de förlorarna, men januari talar för att förra årets ras delvis var en överreaktion.

Även i ett lite längre perspektiv har flera svenska IT-fonder klarat sig bra. Swedbanks två storsäljare Contura och Kommunikation (båda bl

and de mest valda inom PPM) har bara backat 8 procent de senaste sex månaderna. Samtidigt har globalfonderna i snitt rasat 20 procent.

Ändå har det under januari kommit många dåliga nyheter från IT-sektorn. Sony varnade att bokslutet kommer att innehålla den första förlusten på 14 år. Microsoft avskedar 5000 anställda, den första breda neddragningen i koncernens 34-åriga historia. Nokia rapporterade en brant vinstminskning och spår att totalmarknaden för mobiltelefoner i år minskar med 10 procent.

Miljarder i kassorna

Därmed kan det verka konstigt att IT-aktier klarat sig bättre än snittet. Men fokus under finanskrisen ligger på branscherna bank, bygg och fastigheter. Visst drabbas de flesta branscher mer eller mindre av minskade investeringar och ökad arbetslöshet, men aktiebörserna är nu på väg att flytta fokus bortom lågkonjunkturen – vilka företag och branscher blir vinnare nästa gång den globala tillväxten tar fart igen?

En fördel för IT-branschen är att många av storbolagen har starka balansräkningar. Till exempel har Apple 26 miljarder dollar i kassan, Microsoft har 21 miljarder dollar, Cisco 20 miljarder och Google 16 miljarder dollar. Dessa belopp motsvarar mellan en tredjedel (Microsoft) och hela (Google) deras försäljning i senaste bokslutet.

I första hand gör starka finanser att företagsledningarna är oberoende av bankernas utlåning och fria att fortsätta med forskning och utveckling. I nästa skede gör miljarderna i IT-bolagens kassor att de kan passa på när andras svårigheter ger bra tillfällen att expandera genom uppköp.

Lång väntan på revansch

Om det kommer en revansch framöver så har fondspararna redan väntat länge. Efter att IT-bubblan sprack år 2000 har det varit ovanligt att IT-fonder har överträffat vanliga globala aktiefonder. Bara två av de senaste nio åren har IT-aktier utvecklats bättre än genomsnittet: 2003 och 2007.

Förra året var en ny besvikelse, vilket främst berodde på ett mycket dåligt sista kvartal. Utvecklingen under januari talar dock för att hösten ras delvis var en överreaktion. Samtidigt är motståndskraften de senaste tre månaderna delvis en valutareaktion, eftersom den svenska kronan har försvagats kraftigt mot främst dollar och yen. Svenska exportbolag har nu fått en fördel och verksamhet i USA och Japan har blivit mer värd omräknad till kronor. Tyvärr är även den motsatta utvecklingen trolig, när den svenska kronan återhämtar sig.

2009 borde ändå kunna ge IT-fonderna revansch. Historiskt har de klarat sig bra under början av högkonjunkturer, eftersom investeringar i ny IT-utrustning ofta kommer tidigt under en expansion. Och börserna brukar försöka spå den ekonomiska utvecklingen 6-12 månader framåt. Så ju fler som börjar tro på högre tillväxt under år 2010, desto större chans att aktiekurserna får en skjuts uppåt redan i år.

[denna kommentar skrevs åt Computer Sweden 2009-01-26 och publicerades på Morningstar torsdag 29 januari]

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar