Överdrifter 2008 rättas till

Precis som under 2008 är det stor skillnad mellan börserna i Europa, men hittills i år har vinnare och förlorare bytt plats. På längre sikt kan hela kontinenten överträffa förväntningarna.

Jonas Lindmark 2009-04-23 | 13:17
Facebook Twitter LinkedIn
Den europeiska börsutvecklingen är omvänd mot förra året. 2008 var Schweiz ”vinnare” relativt sett med en nedgång hos MSCI Switzerland på bara 16 procent räknat i svenska kronor, medan svenska aktier utvecklades sämre än alla de stora aktiemarknaderna och backade 41 procent.

Hittills under 2009, fram till 22 april så har MSCI Switzerland backat hela 15 procent räknat i dollar och är sämsta land i Europa, medan MSCI Sweden har stigit 10 procent och är bäst i Europa under samma tidsperiod (båda i dollar). Räknat i kronor har Stockholmsbörsen stigit hela 17 procent, medan Schweiz är kvar på minus.

En rimlig tolkning är att placerar

na på aktiemarknaden under hösten 2008 överdrev fördelarna för företag noterade i Schweiz och överskattade nackdelarna med att vara börsnoterade i Stockholm. Även om hemmamarknaden är viktig, så är de stora börsföretagen normalt verksamma i många länder och särskilt inom Europa är integrationen stor.

Lättare överträffa låga förväntningar

Men en fråga som nog många fondsparare ställer sig är varför svenskar ska placera sitt pensionssparande på börserna i Europa istället för på tillväxtmarknader i Asien där förväntningarna på ekonomisk tillväxt är mycket högre. Men det är skillnad på länders framtida ekonomi och börsutveckling, eftersom förväntningar på framtiden till stor del bestämmer dagens aktiekurser. Låga förväntningar är förstås lättare att överträffa, vilket är en fördel för Europa.

Framöver tror jag att olika typer av Europafonder tjänar relativt sett på att förväntningarna på övriga världsdelar är alltför optimistiska. På tillväxtmarknaderna har det ännu offentliggjorts förvånande få skandaler, men jag misstänker starkt att under det närmaste året kommer många fler avslöjanden där som liknar de skandaler som hittills främst fyllt tidningarna i USA och Europa. Dessutom har länderna utanför Europa sämre offentliga skyddsnät, vilket rimligen gör att individernas reaktioner på den pågående finanskrisen blir mer drastiska.

I förra veckans krönika ”Dags att se fördelarna med Europa” (länk ovan till höger) tog jag upp tre tänkvärda argument för att förväntningarna på börsföretagen i Europa är alltför låga: Några länder har redan frigjort sig från stela regleringar och fler kan frigöras framöver. Den potentiella tillväxten är mycket högre än den faktiska, tydligast kanske i Italien. Dessutom har de storföretag som är börsnoterade i Europa ofta en stor del av sin verksamhet i andra världsdelar, men EU-reglerna ger ett bättre skydd för aktieägarna. På längre sikt kan därför hela vår kontinent överträffa förväntningarna.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar