Svacka för pillertrillarna

Svagare dollar och demokraternas reformplaner i USA har sänkt läkemedelsfonderna. Majoriteten på aktiemarknaden verkar lita på historiska mönster.

Jonas Lindmark 2009-05-12 | 10:10
Facebook Twitter LinkedIn
Läkemedelsaktier har gått mot strömmen de senaste tre månaderna. Fondindex för Morningstars kategori ”Branschfond, läkemedel” har backat 7 procent och "Branschfond, bioteknik" är minus 8 procent fram till 30 april, medan genomsnittet för branschfonder är en uppgång på lika mycket och medan fondindex för globalfonder har stigit 5 procent sedan början på februari.

Förklaringen är delvis att USA-dollarn har försvagats kraftigt jämfört med kronan. Från en topp kring 9,20 kronor i början av mars har kronan stärkts rejält samtidigt som dollarn tappat lite mot övriga valutor. Och merparten av både världens största läkemedelsbolag och deras försäljning finns i USA, vilket betyder att deras vinster blivit mindre räknat i kronor. Även i resten av världen påverkar en svagare dollar eftersom

exporten till USA blir mindre värd, men det kompenseras av att de amerikanska tillverkas exportintäkter ökar.

Reformer i USA

Nästa problem för branschen verkar vara att osäkerheten ökat om hur drastiska effekterna blir av de sjukvårdsreformer som planeras inom den nya demokratiska regeringen i USA. Experterna har länge varnat att den amerikanska hälsovården behöver omstruktureras för att bli mer effektiv och kostnadsmedveten.

Ytterligare en förklaring till den svaga utvecklingen för läkemedelsfonder är kanske att uppvärderingen under 2008 jämfört med andra typer av aktier gjort att professionella placerare ser större möjligheter i andra branscher. I snitt tappade läkemedelsfonder bara 11 procent under förra året, medan fondindex för samtliga aktiefonder föll 38 procent.

Litar på historiska mönster

Men en avgörande förklaring är nog den grundläggande psykologin i aktiemarknaden att lita till historiska mönster som säger att mer konjunkturkänsliga aktier ska utvecklas mycket bättre under första delen av en konjunkturuppgång. Och särskilt under april är det tydligt att många på aktiemarknaden har stärkt sina förhoppningar på att tillväxten i världsekonomin kommer att ta fart senare i år.

Fast det är inte alls säkert att majoriteten på aktiemarknaden får rätt. Särskilt optimistiska verkar förhoppningarna på tillväxtmarknaderna vara (se”Vinnare senaste 5 åren”). Om finanskrisen visar sig mer svårlöst än förväntat och arbetslösheten fortsätter att öka dramatiskt i de stora ekonomierna, så är det inte orimligt att intresset för läkemedelsaktier återvänder hos världens investerare senare i år. Men så länge vårsolen lyser allt starkare verkar det väldigt osannolikt.
NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar