Optimisterna litar på Brasilien

Nästan 2/3 av Latinamerikafonderna är placerade i Brasilien och optimisterna hoppas på fortsatt höga råvarupriser. Men efter vårens uppgång är värderingen 84 procent högre jämfört med världsindex än i början av 2007.

Jonas Lindmark 2009-06-11 | 12:27
Facebook Twitter LinkedIn
Den branta återhämtningen på världens aktiemarknader under våren har delvis ändrat rangordningen mellan aktiefonderna och Asien är vinnare jämfört med förra sommaren (se ”Kina vinnare senaste året”). Men mätt över de senaste fem åren är Latinamerika fortfarande vinnare, i snitt är uppgången 202 procent fram till 31 maj enligt Morningstars fondindex för kategorin.

Mindre beroende av USA

Optimisterna argumenterar för att börsraset på tillväxtmarknader som Kina och Brasilien under hösten 2008 var kraftigt överdrivet, eftersom deras ekonomier har blivit mindre beroende av USA. Över hälften av Kinas export går till andra til

lväxtmarknader och Brasiliens största exportmarknad är numera Kina, påpekar The Economist. Tillfälligt drabbades företagen även i dessa länder av den globala kreditkrisen och de egna centralbankernas åtstramning, men dessa tillfälliga problem är redan passerade.

Resonemanget är avgörande eftersom de två största länderna i flertalet Latinamerikafonder är Brasilien och Mexiko. I snitt hade de sex alternativen hos PPM per 31 mars hela 62 procent placerat i Brasilien och 24 procent i Mexiko. Tredje största land är Chile, där PPM-fonderna i snitt hade 6 procent av fondförmögenheten.

Precis som tidigare år är det stor skillnad mellan börsutvecklingen i Brasilien och Mexiko. MSCI Brazil har sedan årsskiftet klättrat hela 64 procent räknat i dollar, medan MSCI Mexiko bara har ökat 15 procent. Delvis är skillnaden rimlig eftersom den ekonomiska utvecklingen i Mexiko bromsas av närheten till USA, men Brasiliens fördelar är ingen nyhet. Räknat ett år bakåt är nedgångarna för båda index lika stora (38 procent i dollar), men både i ett längre och ett kortare perspektiv är uppgången på den brasilianska börsen i Sao Paulo mycket större.

För stor optimism

Jag misstänker att optimismen om Brasiliens möjligheter har blivit för stor. MSCI Brazil index står nu 22 procent högre än vid början av 2007 (mitt under brinnande högkonjunktur). Och det är räknat i USA-dollar – omräknat till svenska kronor är uppgången 38 procent. Samtidigt har världsindex backat 25 procent räknat i kronor, vilket betyder att relativt aktiebörserna i industriländerna kostar aktierna i Sao Paulo nu 84 procent mer än i början av 2007.

Och redan i januari 2007 hade en dramatisk uppvärdering av Sao Paulo redan skett, från botten i september 2002 fram till slutet av 2006 var uppgången 700 procent. För mig är det orimligt att framtidsutsikterna för resten av världen har blivit så mycket sämre de senaste 29 månaderna utan att Brasilien påverkas, eller omvänt verkar det konstigt att vinstmöjligheterna för företag i Brasilien skulle ha blivit ytterligare 84 procent bättre än i resten av världen på bara 29 månader. Om jag har rätt så har förväntningarna på framtiden blivit alltför soliga och Latinamerikafonderna kommer att utvecklas sämre än snittet bland aktiefonder när verkligheten visar sig innehålla även gråväder och regn.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar