Andra vindar blåser längre österut

Börsuppgången har fortsatt i Östeuropa och Latinamerika under tredje kvartalet, men Asien har stått still. Bakom finns hög värdering av kinesiska aktier och svagare dollar.

Jonas Lindmark 2009-09-29 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn
Att jämföra fonder under kortare perioder som några månader eller ett år är knepigt, eftersom valet av startpunkt ofta har stor betydelse. Det kan räcka med att förlänga eller korta mätperioden en enda månad, så blir slutsatsen en helt annan.

Särskilt tydligt är det när startpunkten ligger någon gång under förra årets börsras. Då föll aktiekurserna tidigt i exportländerna i Asien, medan råvaruexportörer som Brasilien och Ryssland klarade sig väldigt bra under första halvåret. Därför klarade Asienfonderna förra höstens ras bättre, eftersom de redan haft en stor nedgång tidigare under året, men totalt sett föll de nästan lika mycket som Östeuropa och Latinamerika.

Ännu mer knepig blir analysen om olika typer av fonder jämförs under enskilda månader eller kvartal, eftersom slumpen gör att kurspåverkande nyheter inträffar strax före ett månadsskifte i en region, men strax efter i en annan. Därför måste skillnaderna vara stora, åtminstone 10 procentenheter, för att det ska vara rimligt att tro att det under så kort tid som en månad eller ett kvartal faktiskt inträffat generella ändringar i värderingen av en bransch eller region. Och så stora skillnader ser vi under tredje kvartalet, mellan tillväxtmarknadernas tre regioner.

Östeuropa vinnare

Östeuropafonder har stigit i snitt 22 procent de senaste tre månaderna, fram till i går kväll. Latinamerikafonder har stigit 13 procent under samma tidsperiod. Men Asienfonderna har bara segat sig upp 4 procent. Tidigare under året har de följts åt uppåt, men särskilt under september är Östeuropa tydlig vinnare och Asien förlorare.

Fast att en tydlig skillnad syns betyder inte att det går att peka ut orsaken. Ibland är det svårt att urskilja de avgörande nyheterna bland alla händelser på marknaderna. Nyckeln till skillnaden försvinner i bruset. Men den här gången vågar mig ändå på att gissa.

Tre nackdelar för Asien

En granskning av utvecklingen under tredje kvartalet visar en tydlig försvagning för USA-dollarn, vilket rimligen är en större nackdel för Asien, genom det större beroendet av export just till USA. I Asien finns även ett större beroende av utvecklingen i Kina, där myndigheterna nu förefaller ha börjat att ta tillbaka stimulansen som gavs i samband med finanskrisen.

Dessutom finns skillnader i psykologi och flockbeteende. Som jag skrev i augusti i ”Ny varning för Kinafonder” så var återhämtningen under perioden mars-augusti lika brant som uppgången från april till oktober 2007. När en högt värderad aktiemarknad stiger så brant är det många som fruktar att toppen på en bubbla är nära och därför passar på att ta hem vinster.
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar