Många vassa aktiefonder även inom EU

De som ger tips om aktiefonder fokuserar ofta utanför Europa. Men på vår egen kontinent finns inte bara riskspridning utan även landfonder som kan överraska. Finland har större chans än Spanien.

Jonas Lindmark 2009-12-02 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn
När mur
en föll i Berlin för drygt 20 år sedan fick Tysklandsfonder ett uppsving. Och under 90-talet var Schweizfonder och Norgefonder tidvis populära.

Men de senaste åren har de som lanserat ny fonder blickat längre bort och främst lanserat landfonder som investerar på så kallade tillväxtmarknader, till exempel Kinafonder och Indienfonder. Även journalister och olika typer av ”fondexperter” har hellre gett tips om dessa mer exotiska alternativ.

En förklaring är nog att Europafonder under 1990-talet lanserades som det trygga basalternativet. I och med att Sverige gick med i EU så ansåg många att Stockholmsbörsen skulle bli en liten

del av en allt mer integrerad europeisk aktiemarknad. Fördelen med en större spridning av investeringarna inom Europa är att värdering och trender jämnas ut, så att riskspridningen även indirekt bidrar till en stabilare börsutveckling. Men för fondsparare som letar tips på aktiefonder som kan stiga snabbt i värde är detta förstås en nackdel.

Små länder vinnare

De lokala börserna har dock de senaste åren överraskat med väldigt stora skillnader i värdeutveckling. Under börsuppgången fram till hösten 2007 var de små länderna generellt vinnare. Börsraset 2008 sållade dessa och Schweiz var vinnare medan aktiekurserna i Norge, Finland och Irland föll mer än de flesta tillväxtmarknader. Hittills under 2009 är utvecklingen till stor del den motsatta – men Finland och Irland är förlorare för andra året i rad.

Det finns gott om Norge- och Finlandsfonder som säljs i Sverige, liksom fonder som fokuserar på Frankrike, Storbritannien och Tyskland. Men här saknas ganska många andra landfonder, särskilt hos PPM.

En tänkvärd grupp är Spanienfonderna, som utvecklats bättre än snittet bland Europafonder under både 2008 och 2009, trots att BNP-utvecklingen varit svag. Den spanska arbetslösheten har stigit till 19 procent i år och statens budgetunderskott i år beräknas bli 10 procent av BNP. Bakgrunden är brant stigande bostadspriser fram till 2007 och en byggboom minst lika extrem som i USA och England. Men aktiemarknaden verkar räkna ned att Spanien snart kommer att återvända till en högre tillväxt än snittet inom EU.

Revansch för Finland

Fast själv tycker jag att det verkar mer troligt med en revansch för Finlandsfonder under 2010. Fram till för två år sedan var Finland en vinnare inom Europa, men efter ett ovanligt stort börsras förra året har Helsingforsbörsen inte alls återhämtat sig på samma sätt som övriga Norden. En viktig förklaring är att tungviktaren Nokia har fortsatt nedåt i år, så MSCI Finland har inte hängt med uppåt trots att de flesta övriga finska aktier har återhämtat sig. Finlandsfonder får placera maximalt 10 procent i Nokia, så de har i år haft lätt att överträffa index. Men om dagens låga förväntningar på Nokia höjs så ger det god chans att Finlandsfonderna överraskar positivt.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar