Sverigefonderna vinnare även globalt sett

Efter 11 månader är Stockholmsbörsen årets vinnare i Europa och även globalt sett är det få aktiefonder som överträffat Sverigefonderna. Men nu är frågan om pessimismen från räntemarknaden smittar av sig?

Jonas Lindmark 2010-12-02 | 15:42
Facebook Twitter LinkedIn

De allra flesta populära kategorier aktiefonder med många svenska fondsparare har haft ungefär samma värdeökning hittills under år 2010, upp mellan 5 och 10 procent hittills under 2010 omräknat i svenska kronor. Det negativa undantaget är Europafonderna, som backat rejält under hösten både på grund av fallande euro och politisk osäkerhet som verkar ha smittat av sig på både räntemarknader och konjunktur.


Det positiva undantaget är Sverigefonderna, som återkommande under årets uppgångar klättrat lite mer. En förklaring är nog den starkare svenska kronan, en annan starka företagsrapporter och hög BNP-tillväxt. Sedan gissar jag att den gamla kopplingen till tillväxtmarknaderna håller i sig, att Stockholm utomlands ses som en försiktig variant av att investera i Kina eller Indien.


En bekräftelse kom i början av veckan, med beskedet att Sveriges ekonomi växte oväntat snabbt under tredje kvartalet, så att BNP klättrade hela 6,9 procent jämfört med samma period förra året och därmed tog igen den återstående resten av raset under 2008. Ett mörkt moln vid horisonten är dock att svenska kronan har återhämtat sig kraftigt mot euron under året och även om börsföretagens valutasäkringar ännu håller emot, så är det ofrånkomligt att exportföretagens marginaler kommer att försämras nästa år om kronan fortsätter att vara så här stark.


I Europa är Stockholmsbörsen därmed årets vinnare, med Danmark som tvåa. Och även i ett globalt perspektiv är det bland MSCI:s 50 landindex bara sex mindre aktiemarknader – Chile, Indonesien, Malaysia, Peru, Thailand och Turkiet – som stigit mer än Sverige fram till 1 december (alla räknade i USA-dollar).


20-30 procent kort ränta


Hittills under 2010 har optimisterna behållit övertaget på aktiemarknaden, medan oron kring euron och världsekonomin märks betydligt mer på valuta- och räntemarknaderna. Det är förstås rimligt att många placerare väljer att flytta pengar till aktiemarknaden när de riskfria räntorna är så extremt låga, men i takt med stigande aktiekurser och ökad andel dåliga nyheter så stiger frestelsen att säkra gjorda vinster och vänta på ett bättre köptillfälle.


Jag vet inte alls när nästa sättning kommer, men under hösten tycker jag att det kommit en stor mängd negativa nyheter som inte verkar ha påverkat börsernas nivå i rimlig omfattning. Därför tycker jag att det verkar klokt att inte investera långsiktigt sparande fullt ut i aktiefonder, utan fortsatt säkra 20-30 procent i korta räntefonder. Visst ger dessa extremt låg ränta, men de är enda säkra sättet att ha ”torrt krut” när nästa reaktion nedåt kommer.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar