Mexiko får chans till högre tillväxt

Aktiemarknaden applåderar när PRI tar tillbaka makten i Mexiko efter tolv år. Kanske kan landet nu bättre utnyttja fördelarna av att gränsa till USA så att medelklassen växer och tillväxten tar fart.

Jonas Lindmark 2012-07-04 | 9:59
Facebook Twitter LinkedIn

De tre svenska Latinamerikafonderna har i snitt 67 procent placerat i Brasilien och 19 procent i Mexiko. Dessa två länder dominerar tillsammans helt – sedan följer 6 procent i Chile, 4 procent i Peru och sammanlagt 4 procent i övriga länder.


Hittills i år är skillnaden i avkastning stor, med Mexiko som vinnare, och även tidigare år har börserna i Mexiko och Brasilien gått olika vägar. Börsen i Sao Paulo har fått mer uppmärksamhet och stora inflöden av utländskt kapital har orsakat tvära svängningar i aktiekurserna. Mexico City har haft stabilare aktiekurser.


Valet i Mexiko i helgen har gjort att landets problem har fått utrymme i svenska media. Det är en dyster bild som målas upp, med korruption och mäktiga knarkligor. Under de senaste tio åren har antalet mord dubblats och ungefär 60.000 människor har dött i kriget mot knarksmugglare. Men samtidigt finns en stark exportindustri och Mexiko är världens sjätte största producent av olja.


Att vara granne med USA sågs tidigare som en stor fördel, särskilt när Nordamerika införde frihandel genom NAFTA-avtalet år 1994. Men konkurrens från Kina och två djupa lågkonjunkturer i USA har gjort att den mexikanska BNP-tillväxten bara varit i snitt 1,8 procent sedan år 2000. Fortfarande finns dock fördelar av att gränsa till världens största ekonomi, Mexiko har numera en större produktion av bilar än USA och störst turistintäkter i Latinamerika.


PRI tar tillbaka makten


När nu Enrique Peña Nieto blir ny president i Mexiko och PRI tar tillbaka makten efter tolv år, så verkar aktiemarknaden tolka det som ett steg mot bättre tider. Förväntningarna hos väljarna är stora.


Mexiko är ett av de länder i världen som har störst klyftor mellan fattiga och rika, så högre avkastning för aktieägarna är inte direkt kopplat till BNP-utvecklingen. Förhoppningsvis kommer nu både effektiva åtgärder mot brottsligheten och ekonomiska reformer. Om detta i första hand ger företagen ökad lönsamhet eller förbättrar livet för den mexikanska medelklassen är oklart, fast i ett längre perspektiv går dessa intressen rimligen hand i hand. En växande medelklass med stark framtidstro ger ett viktigt bidrag till hållbart hög ekonomisk tillväxt.


För svenska fondsparare räcker det kanske att konstatera att Latinamerikafonderna domineras av Brasilien, men även placerar en femtedel av pengarna i Mexiko. Detta ger stort risktagande, medan en bred tillväxtmarknadsfond som även placerar i Asien och Östeuropa ger betydligt bättre riskspridning.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar