Många olika världsindex

Världsindex för aktier är tillbaka i nivå med topparna år 2000 och 2007, tack vare börsuppgången i USA det senaste året. Men det är bara sett med svenska glasögon, räknat i dollar eller euro ser utvecklingen helt annorlunda ut.

Jonas Lindmark 2013-07-18 | 9:27
Facebook Twitter LinkedIn

Den branta börsuppgången i främst USA har gjort att MSCI världsindex inklusive utdelningar har stigit 18 procent det senaste året. Därmed är världsindex räknat i kronor äntligen tillbaka på samma nivå som de tidigare topparna i september 2000 och i juni 2007. Men andra perspektiv ger en helt annan bild av den globala aktiemarknadens utveckling.


Börja med att söka efter en fond i Morningstar kategori ”Global, mix bolag” på Analys-delen av sajten och välj en som har avkastning 15 år på vy ”Historik” samt klicka in på fonden och granska utvecklingen på sidan ”Diagram”. Då syns att kategorins jämförelseindex MSCI World har tre toppar under de senaste 15 åren som är på nästan exakt samma höjd.


Men byt sedan diagrammets valuta i inställningarna under från SEK till USD. Utvecklingen blir nu helt annorlunda med de två senaste topparna betydligt högre. Skillnaden beror på att USA-dollarn var betydligt dyrare år 2000, men både sommaren 2007 och i år har den fallit ned till omkring 6,50 kronor. Med amerikanska glasögon ser därför världsindex utveckling ut att ha varit mycket bättre, eftersom aktier idag är värda fler dollar.


Byt sedan valuta igen från USD till EUR. Då blir börsuppgången 2004-2007 inte alls lika stor eftersom euron då var starkare, medan toppen år 2000 blir betydligt högre eftersom euron då var svagare mot dollarn (så alltså var världens aktier värda fler euro). Aktiekurserna som används för att beräkna världsindex är hela tiden desamma, men när aktiekurserna räknas om till en viss valuta så påverkas de av valutakurserna.


Fler perspektiv


Ytterligare ett perspektiv får man genom att jämföra med andra varianter på världsindex. I inställningarna under diagrammet går det att lägga till MSCI World Growth som visar utvecklingen för enbart tillväxtbolag (som föll betydligt mer när IT-bubblan sprack 2001-2002) och MSCI World Small Cap som innehåller enbart aktier i småbolag (och har haft mycket bättre värdeutveckling både 2000-2007 och 2009-2010).


Det går även att välja vilka länder som ingår i världsindex. De index som Morningstar hittills har använt innehåller enbart de etablerade industriländernas aktiemarknader, inte tillväxtmarknader som Brasilien, Indien, Kina, Ryssland och Turkiet. Men det finns även världsindex som heter ”All Country” som är summan av vanliga världsindex och MSCI Emerging Markets Index. Ett tungt argument för att fortsätta använda vanliga världsindex är att många förvaltare av globalfonder bara har fått placera i de etablerade industriländerna eftersom de politiska riskerna har ansetts för stora i länder som Kina och Ryssland. Å andra sidan har det under långa tidsperioder varit många förvaltare som överträffat vanliga världsindex genom att placera en stor del av sin fondförmögenhet på tillväxtmarknader.


Slutligen ska nämnas att de index som används för att jämföra med enskilda aktiekurser inte innehåller utdelningar, medan de index Morningstar jämför aktiefonder med är beräknade med utdelningarna inräknade netto efter skatt (ND, net dividend). Under en så lång tidsperiod som 15 år blir skillnaden väldigt stor, även om utdelningarna varje år bara är några få procent. Det samlade börsvärdet (alla antal aktier gånger deras aktiekurser) har också en annan utveckling, eftersom utdelningarna betalas ut kontant och nya börsbolag noteras medan andra börsbolag blir uppköpta eller försvinner av andra skäl.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar