Dyrare vatten eller billigare aktier i Kina

Är det köptillfälle efter 3 år utan avkastning, eller är det bättre att vänta med Kinafonderna till efter nästa kris? Bristen på rent vatten runt Peking och Shanghai är ett av flera långsiktiga argument att vänta.

Jonas Lindmark 2013-10-16 | 12:11
Facebook Twitter LinkedIn

Asienfonderna är bland förlorarna sett över de senaste tre åren. Morningstars fondindex för hela gruppen har backat 4 procent och Kinafonderna har minskat i värde med 10 procent under 3-årsperioden fram till 30 september, medan index för USA-fonder har klättrat 42 procent och index för Europafonder har stigit 24 procent.


Ända har det inte varit någon stor kris i Asien. Tvärtom verkar tillväxten ha börjat ta fart i Japan och regionens bjässe Kina fortsätter växa.


Kinafonder upp 170 procent


Men flytta startpunkten för jämförelsen till för tio år sedan, så blir utfallet det motsatta. Sedan hösten 2003 är uppgången för Asienfonder i snitt 127 procent och Kinafonderna har klättrat hela 170 procent. Fondindex för USA-fonder har däremot bara segat sig upp 52 procent under 10-årsperioden och index för Europafonder har stigit 93 procent.


Det längre tidsperspektivet gör det lättare att förstå den drastiska nedvärderingen av Asienfonderna jämfört med USA-fonder de senaste tre åren. Uppenbart är att aktiemarknaden ibland överreagerar. Och med facit i hand syns att Asienfonderna steg för mycket både under börsuppgången fram till november 2007 och under återhämtningen efter finanskrisen hösten 2009.


I fredags besökte jag Fidelitys Asia Conference här i Stockholm, där tre av fondbolagens förvaltare berättade om utvecklingen i Asien. De gav mängder med fakta och åsikter om olika detaljer och efteråt kände jag mig lite mer optimistisk om styrkan i regionens ekonomi. Fast jag är fortfarande osäker om det är ett bra köptillfälle nu, eller om det är bättre att vänta till efter nästa stora kris i Asien?


Brist på rent vatten


Utvecklingen i Kina är avgörande på många sätt och där skapar den enorma befolkningen extra starka politiska och ekonomiska konflikter. The Economist lyfter i senaste numret fram att alla verkar vara överens om att brist på rent vatten är Kinas största problem (”All dried up”, länk ovan till höger). Ett samhälle dör utan tillgång till dricksvatten och slättlandet runt Peking och Shanghai har akuta problem. Sju tiondelar av grundvattnet där är enligt myndigheterna farligt att duscha i.


Enligt experter The Economist har intervjuat vore den bästa lösningen dyrare vatten för industri och jordbruk, samt att tvinga företag att bygga reningsverk. Men politikerna har istället försökt att öka utbudet av vatten. Snart ska ett gigantiskt projekt med tunnlar och kanaler börja pumpa vatten norrut i Kina, med en totalnota på över 500 miljarder kronor. Planer finns att även ta vatten uppe i Himalaya från floderna Brahmaputra och Mekong, innan det vattnet lämnar Kina söderut, men totalt skulle Kinas vattentillgångar ändå bara öka 7 procent. Dessutom krävs mer vatten för att klara behovet av ökad energiproduktion, både gasproduktion och kolkraft behöver stora mängder rent vatten.


Dyra lösningar


Lösningar finns förstås, det går att avsalta havsvatten och bygga fler reningsverk. Men kostnaderna för att städa upp efter all miljöförstöring kommer att ta en stor del av Kinas BNP och andra delar av samhället måste betala. Högre skatter är en tänkbar lösning, vilket dock skulle bromsa tillväxten. Andra delar av världen har liknande problem med sin infrastruktur, till exempel hotas USA av stora kostnader för att reparera gamla motorvägar, broar och järnvägar. Men det är billigare att renovera en motorväg än att städa bort giftigt bottenslam ur en hel flod.


Mitt intryck är att vattenbristen och liknande svårlösta politiska problem i Kina (luftföroreningar, åldrande befolkning, korruption) har orsakat ökad skepsis hos utländska investerare och förklarar en del av den svaga utvecklingen för Asienfonder de senaste tre åren. Många långsiktiga investerare väljer att vänta eftersom det inte har blivit någon allvarlig kris ännu. Alla länder drabbas av djupa kriser förr eller senare, och när krisen kommer verkar det troligt att kinesiska aktier säljs billigare än idag.


Fast jag vet inte när en djup kris drabbar Kina. Det kan dröja många år (mer om detta i "Kunskap om modeller ofta avgörande") och i så fall är det troligt att Kinafonder efter 3 år med svag utveckling är en bra placering de närmaste 2-3 åren.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar