Värderingen börjar bli hög

Läkemedelsfonderna har fortsatt stiga mer än världsindex även i år, men nu varnar Morningstars aktieanalytiker att aktiekurserna för flera av de största börsbolagen i branschen är hög. Fast den som väljer ett lägre avkastningskrav kan fortfarande motivera köp.

Jonas Lindmark 2014-03-27 | 14:22
Facebook Twitter LinkedIn

Ända sedan våren 2011 har läkemedelsfonder stadigt utvecklats klart bättre än globalfonder. Förra året var de bland årets vinnare med en värdeökning på 36 procent. Bioteknikfonderna har dragit iväg ännu mer och klättrade i snitt 59 procent 2013.


Framgången har fortsatt första kvartalet, läkemedelsfonderna har i snitt stigit 6 procent fram till 26 mars och bioteknikfonderna ytterligare en procentenhet, medan globalfonderna i snitt segat sig upp mindre än 1 procent under samma period. En rimlig förklaring är som jag skrivit om tidigare att många investerare är tvingade att leta investeringar som ger chans till högre avkastning än de extremt låga obligationsräntorna, men de vill egentligen inte ta så hög risk som aktier ger generellt. Därför söker de aktier i börsbolag vars intäkter troligen kommer att vara stabila även om världsekonomin försvagas och behovet av läkemedel ses som ovanligt stabilt.


Hög värdering ger låg framtida avkastning


Men problemet är att när efterfrågan blir tillräckligt stark så drivs aktiekurserna upp över den nivå som är motiverad baserad på hur höga de framtida vinsterna troligen blir. Enligt Morningstars aktieanalytiker som följer branschen har några av de största läkemedelstillverkarna passerat och stigit en bra bit över det Morningstar anser är korrekt värdering (fair value). Bland de största bolagen i MSCI Health Care Index och därmed även i de flesta av läkemedelsfonderna gäller det särskilt Bayer (28% över fair value), Pfizer och Roche (båda 7% övervärderade).


Fast vad som är rätt värdering fundamentalt sett avgörs helt av vilket avkastningskrav som placeraren väljer för att diskontera framtida vinster och/eller kassaflöden. Ett annat sätt att betrakta en hög värdering av en aktie är därför att tolka den som att det finns många andra investerare som har lägre avkastningskrav än det som ens egen värdering är beräknad med. Ur det perspektivet finns inget rätt svar vad en aktie eller aktiemarknad är värd – utan bara ett val för var och en att avgöra om det verkar troligt att det egna avkastningskravet blir uppfyllt.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar