Nu krävs mer mod i Tokyo

Japanfonderna är bland årets vinnare, tack vare stigande yen och förhoppningar att regeringen Abe kommer att genomföra utlovade reformer. Men de särintressen som bromsar är väldigt starka.

Jonas Lindmark 2015-03-11 | 13:18
Facebook Twitter LinkedIn

Den branta uppgången under första kvartalet 2015 har befäst Tokyobörsens position som världens näst största aktiemarknad efter börserna i New York.


Japanfonderna har i snitt stigit 16 procent fram till 10 mars, men hälften av värdeökningen beror på att yenen har följt med dollarn upp, och stigit 7 procent i förhållande till den svenska kronan. Även räknat i yen är dock Tokyobörsens uppgång stark, plus 27 procent det senaste året och 8 procent upp sedan årsskiftet.


Lång lista reformer


Den sittande regeringen under premiärminister Shinzo Abe vann som väntat valet i december och har nu fyra år på sig att genomföra de reformer som har diskuterats i över två år, ända sedan Abe och hans parti LDP tog tillbaka regeringsmakten. Listan med de förändringar som är nödvändiga för att få fart på Japans ekonomi är lång, i somras presenterade regeringen en sammanfattning med 249 förslag. Nu efter valet finns inga ursäkter att vänta längre, nu återstår att se vilka som är starkast – politikerna eller de särintressen som hittills stoppat nästan alla förändringar.


Det starkaste särintresset är jordbruket, med en kärna av 700 kooperativ som försöker stoppa sänkta tullar och ökad utländsk konkurrens. Ännu viktigare för den ekonomiska tillväxten är att skapa utrymme för ökad produktivitet och löneökningar genom att göra det lättare för företag med överskott på arbetskraft att avskeda. Fortfarande är det normalt i Japan att vara anställd hos samma företag från examen till pension, men regeringen har lovat nya regler som gör det möjligt att med avgångsvederlag kunna avskeda även permanent anställda.


I april 2014 höjde regeringen momsen från 5 till 8 procent för att minska underskottet i statsfinanserna, vilket krävdes eftersom statsskulden ökat till 240 procent av BNP. Konsumtionen minskade då ännu mer än väntat och den japanska ekonomin krympte under andra och tredje kvartalet. Men statistiken för fjärde kvartalet visar äntligen en ökning av BNP, även om den bara är 1,5 procent i årstakt, främst därför att exporten ökade brant. Samtidigt har importen minskat tack vare halverade oljepriser, vilket kraftigt ökat överskottet i bytesbalansen.


Ökad optimism


Börsuppgången det senaste året ger intrycket att optimismen har ökat och att fler investerare tror att den ekonomiska utvecklingen är på rätt väg. Dock innebär den kraftiga uppgången för USA-dollarn att MSCI Japan Index bara stigit 5 procent räknat i dollar det senaste året, men det är ändå betydligt bättre än Europaindex som under samma period backat 9 procent. Även i ett längre perspektiv har Tokyobörsen utvecklats lite bättre än resten av världen utanför USA så troligen är att dagens aktiekurser baserade på prognoser att Abes regering kommer att lyckas få fart på ekonomin.


Jag är skeptisk till att Japan kommer att lyckas leva upp till optimisternas förväntningar. 25 år med svag tillväxt och åldrande befolkning har skapat en ond cirkel av försiktighet, pessimism och misslyckanden. För att genomföra tillräckligt många reformer under det närmaste 1-2 åren krävs ett mod som jag hittills inte alls sett tillräckligt med exempel på hos makthavarna i Tokyo.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar