Nu lämnar många IT-fonder PPM

De såldes med argumentet att branschen ger högre avkastning och nästan femton år var antalet svenska IT-fonder inom PPM konstant. Men det senaste året har antalet minskat från 10 till 6.

Jonas Lindmark 2015-10-22 | 15:54
Facebook Twitter LinkedIn

Det första valet av fonder till premiepensionen hos Pensionsmyndigheten (PPM) hösten 2000 skedde strax efter toppen på IT-bubblan och optimismen kring branschens möjligheter att tjäna pengar på hög framtida tillväxt var stor. Högst historisk avkastning gjorde Robur Contura till den mest valda PPM-fonden och det gick att placera premiepensionen i ytterligare tio svenska fonder i Morningstars kategori ”Ny teknik”. Totalt hamnade 11 procent av de aktiva väljarnas pengar i IT-fonder.


Besvikelsen blev stor de kommande tio åren, när IT-fonderna nästan varje år var en sämre placering än snittet bland aktiefonder. Men många av PPM-väljarna ändrade aldrig sitt första val och mycket av PPM-sparandet har därför fortsatt att sättas in i IT-fonder. Det har gjort att PPM-andelen varje år ökat och vid senaste månadsskiftet kontrollerade Pensionsmyndigheten 68 procent av kapitalet i de svenska IT-fonderna.


Avkastningen de senaste åren har dessutom varit hög. Förklaringen är delvis att börserna i New York har utvecklats starkt medan tillväxtmarknaderna varit en besvikelse, och IT-fonderna innehåller i snitt ungefär 75 procent amerikanska aktier.


Från 10 till 6


Men det senaste året har flera fondbolag valt att helt lägga ned eller ta bort sina IT-fonder ur PPM-sortimentet. Våren 2014 var tio svenska IT-fonder fortfarande valbara inom PPM. Sedan dess har antalet minskat till sex. Länsförsäkringar Teknologifond och Handelsbanken IT-fond innehöll båda mindre än 600 miljoner kronor och är nedlagda. Banco Teknik och Innovation har bytt namn till Swedbank Robur Ny Teknik och är inte längre valbar inom PPM från 30 januari. Folksam Framtidsfond kommer att fusioneras med Swedbank Robur Technology den 10 december.


Totalt har PPM-spararna ändå 17 miljarder kronor i kategorin per 30 september. Störst andel är ägandet i Öhman Global Growth (97%) och i Lannebo Vision (80%). Men andelen av de aktiva väljarnas pengar har minskat till 3 procent.


Det minskade intresset är sunt. För de flesta fondsparare är det bättre att välja bredare fonder som ger förvaltaren större möjligheter att ta hänsyn till förändringar i aktievärdering och framtidsutsikter. Undantaget är aktiva fondsparare som tycker det är roligt att själva försöka avgöra vilka typer av aktier som är för lågt värderade.


Med äran i behåll


Paradoxalt ändå är det faktum att när IT-fonderna under många år gav dålig avkastning, då fick de leva vidare. Men nu när kategorin de senaste fem åren har varit vinnare, då sorteras de bort. Kanske är förklaringen mänsklig psykologi, att fondbolagens chefer inte velat medge att de gjorde fel som lanserade IT-fonder, men efter några bra år kan de lägga ned dem med äran i behåll. Fast trenden totalt sett går åt andra hållet, andelen sparande i branschfonder ökar jämfört med andelen i landfonder (mer om detta i veckans krönika ”Branschfonderna växer snabbare trots nedläggningar”, länk ovan till höger).

NYCKELORD
PPM
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar