Bättre köptillfälle kommer i Asien

Asienfondernas andel av fondsparandet har halverats de senaste fem åren. Förklaringen är svag värdeutveckling, men den räcker inte ännu för att ge ett riktigt bra köptillfälle. Nervösa spekulanter ger större börsras vid verkligt negativa nyheter.

Jonas Lindmark 2015-11-05 | 16:10
Facebook Twitter LinkedIn

Asienfonderna har utvecklats svagt det senaste halvåret, trots återhämtningen under oktober. De populäraste kategorierna bland svenska fondsparare, Europa-, USA- och Sverigefonder, har återtagit nästan hela nedgången under augusti och september och värdeökningen sedan årsskiftet är i snitt över 14 procent. Asienfonderna har i år bara stigit hälften så mycket.


Kina- och Indienfonder har hittills 2015 klarat oron bättre än de fonder som investerar i Sydostasien. Börserna i Malaysia, Indonesien och Thailand är förlorare. Även i ett längre perspektiv är mindre länder som Malaysia och Korea förlorare. Men också Kina- och Indienfonder har utvecklats svagt jämfört med investeringar i Europa, Japan och USA de senaste fem åren.


Alltså är det inte konstigt att svenska fondsparare kraftigt har minskat sitt sparande i Asienfonder. För fem år sedan var summan av sparandet i Indienfonder, Japanfonder, Kinafonder och breda Asienfonder enligt Fondbolagens Förenings månadsstatistik 69 miljarder kronor (6,5% av allt sparande i aktiefonder). Per 30 september är summan 59 miljarder (3,5%). Minskningen räknat i kronor motsvarar det utflöde som varit, totalt har 10 miljarder kronor netto lämnat de fyra kategorierna. Men det totala sparande i andra typer av aktiefonder har samtidigt ökat kraftigt tack vare värdeökning, så att andelen Asien nästan halverats beror främst på att andra typer av aktiefonder har utvecklats betydligt bättre.


Delvis är den svaga utvecklingen rimlig, för förväntningarna på den ekonomiska tillväxten i Asien var överdriven för fem år sedan, med facit i hand. Men baserat på rapporterade vinster är värderingen idag lägre, särskilt jämfört med USA, och för långsiktiga investerare borde de senaste årens svaga utveckling göra Asienfonder mer lockande.


Nervösa spekulanter


Den senaste månadens branta uppgång för Kinafonderna visar att många köpare lockats. Men troligen fortsätter de tvära svängningarna, eftersom en stor del av aktiemarknaden i Asien är kortsiktiga spekulanter. I ett perspektiv på 20-30 år, som är vanligt för pensionssparande, spelar det dock inte så stor roll exakt när investeringen görs, det viktiga är att försöka köpa när värderingen historiskt sett är låg.


Ett diagram med Asienfondernas utveckling de senaste tio åren, antingen en enskild fond eller Morningstars fondindex, visar tvärtom att optimismen och aktiekurserna steg väldigt brant 2009 och 2010, så att värdeökningen totalt sett de senaste tio åren i snitt är över 100 procent. Och de tvära svängningarna visar att nervositeten är stor. Min gissning är därför att det någon gång de närmaste 2-3 åren kommer mer dramatiska negativa nyheter än de som utlöste sommarens börsnedgång. Om det stämmer så kommer troligen även bättre köptillfällen för Asienfonder än de vi sett hittills i år.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar