Svårt att spå, men bra odds

IMF varnar i sin senaste prognos för ökad risk att världsekonomin åter bromsar in, vilket skulle ge ökade politiska problem. Men dagens värderingsnivå ger ändå bra odds att aktier på lång sikt blir en bättre placering än alternativen.

Jonas Lindmark 2016-04-21 | 12:57
Facebook Twitter LinkedIn

Första kvartalet 2016 bjöd aktiemarknaden globalt på dramatik. Aktiekurserna fortsatte höstens nedgång och nådde botten i mitten på februari, följd av en tvär återhämtning. Fram till 20 april är guldfonder, Brasilienfonder, råvarufonder och Latinamerikafonder årets vinnare.


Men återhämtningen är genomgående liten i förhållande till de senaste årens ras. Årets vinnare i dessa fyra kategorier som säljs i Sverige har alla ändå backat minst 16 procent de senaste fem åren (om de funnits så länge). Första undantaget är Turkietfonderna, som tack vare den branta uppgången de senaste två månaderna är tillbaka kring noll i femårsperspektivet.


Svårt att spå


Hur blir då börsutvecklingen resten av 2016 och nästa år, är aktiefonder en bra placering på dagens nivå?


Som vanligt är det svårt att spå. Utomstående utvärderingar visar att ekonomiska experter är dåliga på att spå grundläggande ekonomiska variabler som BNP och företagsvinster. Ändå fortsätter ekonomerna att försöka och deras argument är värda att lyssna på.


Förra veckan presenterade den internationella valutafonden, IMF, en uppdatering av sin prognos för den ekonomiska utvecklingen under 2016. Chefekonom Maurice Obstfeld varnar att svag ekonomisk tillväxt minskar intresset att investera, vilket leder till ökade politiska spänningar som i nästa steg gör det ännu svårare att få fart på ekonomin igen. Brasilien ett skrämmande exempel på hur politisk förlamning ger en skrämmande negativ spiral.


Företagsvinsterna är också svåra att spå. Med facit i hand syns det tydligt att analytikerna normalt är alltför optimistiska totalt sett så här års, så under hösten sänks ofta prognoserna. De senaste åren har dessutom visat hur starkt beroendet i flera sektorer har blivit av enskilda variabler som oljepriser och marknadsräntor.


Bra odds


Ändå tvingas vi fondsparare försöka gissa: Är det troligen en bra placering att välja globalfonder idag, att satsa på att aktier kommer att vara en bättre placering än andra alternativ som räntefonder och hedgefonder?


Jag skrev att jag blivit mer positiv till aktier i slutet på januari och början februari, när jag uppdaterade mina fondval inom PPM och tjänstepension (se ”5 nya aktiefonder i min tjänstepension” och ”Dags för AP7 igen i min PPM-portfölj”). Fast jag vet inte alls hur börsutvecklingen blir på kort sikt, särskilt nu när värderingen fundamentalt sett är rimlig.


Morningstar har över hundra aktieanalyser som försöker beräkna vad drygt 1600 bland världens stora börsföretag är värda fundamentalt sett. Baserat på deras beräkningar är ”fair value” per 20 april i snitt 96 procent av aktiekurserna per 20 april för de 50 största börsföretagen, medan många mindre börsbolag är övervärderade. Totalt sett är aktiemarknaden globalt alltså på dagens nivå rimligt värderad.


På lång sikt


På lång sikt är det därmed fortfarande troligt att aktier blir en bra placering, främst därför dagens extremt låga räntor gör de flesta alternativ som fastigheter, obligationer och hedgefonder sämre. Om spartiden är riktigt lång, 20 år eller mer, så verkar det alltså från dagens nivå på börsindex troligt att aktier är ett bra val. Men som sagt är osäkerheten om den ekonomiska utvecklingen som vanligt stor, så även en 20-årsperiod framöver kan aktier ge dålig avkastning om den politiska utvecklingen globalt blir starkt negativ.


Poängen med långsiktigt aktiesparande är främst att historisk erfarenhet visar att det normalt lönar sig att ta riskerna med att äga börsföretag – just de risker som IMF varnar för. Förklaringen är nog väldigt enkel: Historiskt har de flesta ekonomiska problem löst sig 20-30 år in i framtiden.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar