USA-fonderna tål inte recession

Börserna i New York är nu rimligt värderade enligt Morningstar. Men aktieanalytiker har sällan ett huvudscenario där landets ekonomi är på väg ned i recession, så välj först om du tror på Handelsbankens prognos för USA:s framtida tillväxt.

Jonas Lindmark 2016-04-28 | 15:36
Facebook Twitter LinkedIn

USA-fonderna nådde en topp i mitten på april förra året och har det senaste året backat i snitt 11 procent. Nedvärderingen i år hänger till stor del ihop med att den svenska kronan har börjat återhämta en del av den branta uppgången som dollarn inledde sommaren 2014. På fem månader har dollarkursen backat från 8:70 till omkring 8:10 kronor.


Men fortfarande är USA-fonderna vinnare sett i ett längre perspektiv. Värdeökningen i Morningstars kategori "USA, mix bolag" de senaste fem åren är i snitt 109 procent, fram till 26 april. Europafonderna har under samma period stigit knappt hälften, 52 procent. Och de tidigare vinnarna Asienfonder har i snitt bara segat sig upp 29 procent på fem år.


Det trendbrott som skedde för ett år sedan hänger rimligen främst ihop med att den branta uppvärderingen av börserna i New York dessförinnan var ohållbart brant. När aktiekurser på bara 2-3 år fördubblas så lockas många investerare att sälja.


Ökad osäkerhet


Dessutom har det senaste året även bjudit på nyheter som ökad osäkerheten om börsföretagens framtida utveckling. Valet av ny president och kongress i november skapar oro, särskilt för branscher som läkemedel där politikerna har stor makt. Svagare ekonomisk utveckling i andra världsdelar ger sänkta vinstförväntningar och den starka dollarn slår dessutom mot värdet av försäljning utomlands. Enskilda händelser som Brexit, omröstningen i Storbritannien i juni om EU-medlemskapet, påverkar kanske också.


Hillary Clinton ser ut att bli demokraternas presidentkandidat och experterna verkar överens om att varken Donald Trump och eller någon av de andra republikanska kandidater som återstår i primärvalet står tillräckligt nära mitten politiskt för att ha en rimlig chans att vinna. Fast för att verkligen lyfta USA behövs breda reformer: bland annat avregleringar som ökar konkurrensen, ett skattesystem med färre avdrag, ökade investeringar i infrastruktur och högre kvalitet i skolsystemet. För att nå dit krävs att kongressen får en majoritet som arbetar konstruktivt för landets bästa, inte för att gynna de särintressen som hjälpt dem bli valda. Det verkar inte troligt.


Rimligt värderad


Morningstar gör fundamental analys av nästan 700 börsaktier i USA och dessa analyser visar stora skillnader i aktievärdering. Beräknat "fair value" jämfört med aktiekurserna per 27 april för de 44 börsbolag som har ett marknadsvärde över 100 miljarder dollar visar i snitt 3 procent undervärdering. Å andra sidan är många av de 652 mindre börsbolag som Morningstar också täcker klart övervärderade, men medianen är bara 2 procent över "fair value". Totalt sett ger det intrycket att aktiemarknaden i New York är rimligt värderad.


Men börsnedgången jämfört med för ett år sedan visar ändå en tydlig besvikelse, som främst verkar bero på att varken den ekonomiska tillväxten eller börsföretagens vinster i USA har tagit fart uppåt. Tvärtom.


Handelsbankens prognos


Idag var jag och lyssnade på presentationen av Handelsbankens konjunkturprognos för de kommande två åren. Den här gången är mitt huvudintryck att det går bra för Sverige, men att USA snabbare än jag trodde är på väg ned i nästa recession samtidigt som väldigt få andra länder kommer att kompensera (se ” Sverige vinnare i global försvagning”, länk ovan till höger).


Min erfarenhet är att Handelsbankens ekonomer ofta har haft rätt och jag tycker även denna gång att deras argument är starka, vilket talar för fallande företagsvinster. Som sagt har USA-fonderna redan backat 11 procent jämfört med för ett år sedan, så en ökad pessimism är ingen nyhet. Men min slutsats blir att nedgången är befogad och att det troligen kommer ett bättre köptillfälle.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar