Brant återhämtning på Sao Paulo-börsen

En återhämtning av realen med 21 procent ligger bakom nästan hälften av Brasilienfondernas uppgång i år, men den politiska krisen är inte löst. Bättre förhållanden i Mexiko har gjort börsen där både mer stabil och mer lönsam i ett längre perspektiv.

Jonas Lindmark 2016-08-18 | 13:53
Facebook Twitter LinkedIn

Nu under augusti är en stor del av världens intresse fokuserat på OS-tävlingarna i Rio de Janeiro. Men journalisternas rapportering innehåller även en del dystra påpekanden om gigantiska ekonomiska och sociala problem i Brasilien.


Brasilienfonderna är bland årets vinnare, med en genomsnittlig värdeökning på 59 procent fram till 17 augusti. Fast sett över de senaste 5 åren är värdeminskningen fortfarande 24 procent. Den svaga börsutvecklingen fram till botten i slutet på januari beror i första hand på fallande råvarupriser och misslyckad ekonomisk politik. Under 2015 föll den brasilianska valutan real med 25 procent, när investerarnas misstro mot landet ökade. Särskilt tydligt blev detta i oktober förra året då S&P nedgraderade Brasiliens statspapper till under ”investment grade” (skräpobligationer). Presidenten Dilma Rousseff har anklagats för att ha dolt storleken på det statliga budgetunderskottet, blev tillfälligt avsatt 12 maj och kan bli dömd i riksrätt.


Den politiska och ekonomiska krisen i Brasilien är dock inte löst. En rimlig tolkning av det senaste halvårets branta återhämtning för både valutan real (som stigit med 21% i år) och hos aktiekurserna i Sao Paulo (MSCI index har hittills i år stigit 35% räknat i lokal valuta) är ökad optimism. Investerarna verkar ha tolkat den politiska dramatiken som att chansen ökat att landet får en ny regering med mer företagsvänlig politik. Fast osäkerheten är fortfarande stor.


Mexiko mer stabil


Mexiko har haft liknande problem, inte fullt så dramatisk politik utan mer på grund av bland annat fallande oljepriser och svårbekämpad gängkriminalitet som ger försvagad framtidstro. Men närheten till USA och frihandelsavtalet Nafta har bidragit till större diversifiering hos företagen. Börsutvecklingen har därmed varit mer stabil och inte lika svag sett över de senaste fem åren.


Jämfört med för fem år sedan har Latinamerikafonderna kraftigt minskat andelen av kapitalet som är investerat i Brasilien. Då var snittet 67 procent, i de portföljer som de svenska Latinamerikafonderna rapporterat per 30 juni i år är snittet 50 procent. Istället har andelen i Mexiko ökat tack vare bättre värdeutveckling de senaste fem åren, där är andelen numera i snitt 30 procent. Detta bidrar till att Latinamerikafonderna i snitt bara backat 8 procent de senaste fem åren, medan Brasilienfonderna som sagt backat 24 procent under samma period.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar