Trumps misslyckande sänker USA-fonderna

Det misslyckade försöket att ena republikanerna bakom en ny sjukvårdsreform visar Donald Trumps svårigheter att genomföra faktiska förändringar. USA-fonderna har backat 4 procent under mars och nu hotar högre räntor att bromsa ekonomin.

Jonas Lindmark 2017-03-29 | 19:48
Facebook Twitter LinkedIn

Under mars har USA-fonderna för första gången på länge varit tydliga förlorare i förhållande till andra typer av aktiefonder. I snitt är värdeminskningen 4 procent, medan till exempel Europafonder den senaste månaden fram till 28 mars har stigit 2 procent. Genomsnittet totalt sett för övriga aktiefonder är nära noll.


En rimlig förklaring är det politiska kaos som uppstått i Washington. Under höstens valrörelse lovade republikanerna med presidentkandidaten Donald Trump i spetsen både flera genomgripande reformer och skattesänkningar, men nu vid makten har de tydliga svårigheter att komma överens.


En stor del av de optimistiska förhoppningar som drivit aktiekurserna uppåt det senaste fem månaderna är kopplade till att republikanerna nu har majoritet i både husen i kongressen plus Trump som president. Det är samma fördel som Barack Obama hade de första två åren som president, vilket möjliggjorde att demokraternas sjukvårdsreform som brukar kallas "Obamacare" blev verklighet i mars 2010. Men trots att republikanerna har samma fördel idag så har deras förhandlingar misslyckats.


Under de senaste sju åren har ett av de mål som republikanerna gemensamt slutit upp bakom och haft som vallöfte varit att skrota "Obamacare". På valmöten har Trump lovat att detta skulle ske första dagen han tog över som president. Det lagförslag som nyligen har förhandlats fram mellan republikanerna i representanthuset innehöll dessutom stora skattesänkningar för de rika, som skulle betalas med besparingar inom sjukvården. Men det gick inte att få stöd från tillräckligt många republikaner.


Republikanerna alltför splittrade


Detta är ett tydligt bevis att det många kommentatorer har varnat för stämmer, det republikanska partiet är alltför splittrat för att kunna komma överens i viktiga frågor. Många nykomlingar inom republikanerna har blivit valda genom att protestera mot etablissemanget och kräva en drastisk bantning av offentlig verksamhet. Andra är mycket närmare mitten politisk och vill inte acceptera att försämringar slår hårt mot låginkomsttagare.


En annan del av de reformer som Donald Trump lovat är stora investeringar i renoveringar av flygplatser, vägar och annan infrastruktur. Detta område verkar ekonomer vara överens om behöver ökade investeringar, men politiskt ser det ändå svårt ut eftersom en stor grupp konservativa republikaner prioriterar skattesänkningar. Dessutom var som sagt förslaget till ny sjukvårdsreform kopplat till skattesänkningarna, som nu saknar finansiering.


Totalt sett är risken därmed stor att mycket av den förväntade stimulans av ekonomin som fått aktiekurserna att stiga inte blir av. Samtidigt har förväntningar om ökade budgetunderskott och stigande inflation hjälpt till att driva upp marknadsräntorna, som idag är klart högre i USA än i Europa. Om de ekonomiska reformerna uteblir är därmed en trolig effekt att den ekonomiska tillväxten tappar farten igen och att aktiekurserna backar ytterligare.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar