Få reformer i Indien ger dyra fonder

Efter valsegern i maj 2014 har förhoppningarna varit starka att premiärminister Modi ska leverera avgörande reformer som frigör Indiens ekonomi. Men efter tre år är utfallet klent, vilket gör Indienfonderna dyra.

Jonas Lindmark 2017-06-29 | 13:18
Facebook Twitter LinkedIn

Indienfonderna är bland vinnarna hittills under 2017, men en avkastning på i snitt 19 procent fram till 26 juni. Även sett över de senaste fem åren är värdeökningen stor, särskilt jämfört med andra typer av Asienfonder.


Dock är det stor skillnad mellan olika Indienfonder, så beroende på vilka argument som gör att börsen i Bombay lockar kan det vara viktigt att kolla vilka innehav som väger tungt och om just dessa branscher ser ut att gynnas. En jämförelse av de två svenskregistrerade Indienfonderna visar att båda har drygt en fjärdedel i banker och andra finansiella företag, men Simplicity har mycket mer än Carnegie placerat i energi, stabila konsumentvaror och allmännytta (sammanlagt 43% jämfört med 8%), medan Carnegie har mer i råvaror, cykliska konsumentvaror, industri och sjukvård (64% jämfört med 22%).


Förhoppningar om reformer


Detta är viktigt eftersom Indienfondernas branta uppgång tydligt är kopplad till förhoppningar att politiska reformer ska frigöra potentialen i landets ekonomi och ge väldigt hög tillväxt för vissa branscher. Premiärminister Narendra Modi och hans parti BJP har en stark position politiskt, med egen majoritet i underhuset och svag opposition. Maktövertagandet för tre år sedan gav förhoppningar om avgörande reformer som bidragit till brant stigande aktiekurser, vilket gjorde Indienfonder till vinnare år 2014. Värdeökningen det året var i snitt 62 procent, men därefter följde en paus i två år medan verkligheten delvis kom ikapp de höjda förväntningarna.


Ett annat bidrag till högre ekonomisk tillväxt har varit lägre oljepriser, särskilt avgörande i Indien som har stor energiimport och hög konsumtion i förhållande till de låga snittlönerna. Därför har halverade oljepriser gjort att BNP ökat med cirka 2 procent. En ovanligt ung befolkning som i snitt är fattigast bland världens 20 största ekonomier bidrar också till goda framtidsutsikter.


Men väldigt lite av möjligheterna att skapa en mer effektiv ekonomi har förverkligats. Ett tydligt exempel är att när Indien nu 1 juli inför en gemensam nationell moms så är reglerna krångligare än i andra länder, med sex olika skattesatser mellan 0 och 28 procent. Rent ekonomiskt vore det bättre med en enhetlig beskattning, som gör att fokus hamnar på effektiv produktion istället för på att försöka manipulera reglerna.


Dyra Indienfonder


Den brittiska veckotidningen The Economist varnar i en analys i senaste numret med rubriken ”Modi’s India, the illusion of reform” för att regeringen fokuserar på att administrera den befintliga ekonomin och vinna röster med populism. Det har givit ökat inflytande till konservativa hinduer, som har hjälpt regeringspartiet behålla makten. Indien skulle istället behöva genomgripande reformer av fastighetsmarknaden och arbetsmarknaden, så att företag vågar expandera sin verksamhet.


Dessutom har en personkult av Modi påbörjats, med en översvämning av fotografier på premiärministern både i annonser och på jätteaffischer. Den mest överraskande reformen kom i november när 86 procent av alla kontanter skulle bytas ut, vilket sänkte BNP-tillväxten som försvagades under första kvartalet. Mot den bakgrunden är den branta börsuppgången i Bombay under första halvåret förvånande och Indienfonderna ser idag dyra ut.


Xasienfonder

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar