Svagare dollar sänker Rysslandsfonderna

Brant fallande USA-dollar under sommaren har påverkat många aktiefonder negativt, men särskilt Rysslandsfonderna. Den gigantiska ryska militärövningen Zapad 2017 i september verkar däremot inte skrämma.

Jonas Lindmark 2017-08-17 | 14:20
Facebook Twitter LinkedIn

USA-dollarn har de senaste tre månaderna backat brant, från 8:80 till 8:10 kronor. Detta har sänkt värdet ur svenskt perspektiv på tillgångar och intäkter med marknadspris i dollar, till exempel olja och energitillgångar, och därmed drabbat Rysslandsfonderna. Oljepriserna räknat i dollar är på samma nivå som för tre månader sedan, men omräknat till kronor ger det en nedgång på 8 procent. Rysslandsfonderna har samtidigt i snitt backat lika mycket.


Motsatsen är aktiemarknaderna i resten av Östeuropa, som under sommaren har fortsatt upp. Polen och Turkiet är bland årets vinnare, Ishares Polen ETF har klättrat 26 procent sedan årsskiftet och Turkietfonderna har stigit 23 procent. En gemensam förklaring är rimligen stärkta förhoppningar att den ekonomiska tillväxten i de stora EU-länderna är på väg att ta fart och att även börsföretag i grannländerna kommer att tjäna på uppsvinget.


Zapad oroar Nato


Däremot verkar aktiemarknaden inte bry sig om att USA:s kongress i slutet av juli införde nya ekonomiska sanktioner mot Ryssland. Inte heller verkar aktieplacerarna bli skrämda av den gigantiska militärmanövern Zapad 2017 som Ryssland inleder 14 september längs gränsen mot EU med ungefär 100.000 soldater och stora mängder offensiva vapen. 4000 järnvägsvagnar ska frakta stridsvagnar och annan tung utrustning till Vitryssland, så det kan bli den största militärövningen i Europa sedan Berlinmuren föll 1989. Rysk militär har använt militärövningar som täckmantel för militära offensiver tidigare, både inför invasionen av Georgien 2008 och ockupationen av Krim 2014. Nato-generalen Ben Hodges har sagt till media att människor är oroade att Zapad är en trojansk häst.


Men risken för en militär konfrontation med Nato i Östeuropa är fortfarande liten och så länge riskerna inte ökar påverkas inte aktiemarknaden. Istället har även Rysslandsfonderna stigit i värde jämfört med för ett år sedan och fokus verkar just nu ligga mer på de enskilda börsföretagens kvartalsrapporter för andra kvartalet.


Ryssland separat


I företagens vinstutveckling finns också en tydlig skillnad mellan Ryssland och resten av Östeuropa, eftersom energibranschen fortsätter att ha svaga resultat och även i framtiden troligen kommer att avvika kraftigt från övriga branscher. Därmed är det klokt att se Rysslandsfonder som en separat tillgång som ska analyseras separat från resten av Östeuropa.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar