Ljusare framtidsutsikter lyfter IT-fonderna

Trenden de senaste åren verkar hålla i sig även 2018, IT-fonderna har under första halvåret stigit mer än den flesta andra aktiefonder. Orsaken är främst stigande vinster och ljusare framtidsutsikter, men även psykologi.

Jonas Lindmark 2018-06-12 | 16:43
Facebook Twitter LinkedIn

IT-fonderna som är valbara inom PPM har från årsskiftet fram till 11 juni i snitt stigit 17 procent. Det är betydligt mer än globalfonderna, som stigit 7 procent och Sverigefonderna som stigit 6 procent.

 

Med drygt två veckor kvar ser därför värdeökningen det första halvåret 2018 ut att bli ännu brantare än snittet de senaste fem åren, som varit 12 procent per halvår. Det kan verka förvånande att aktiekurserna stiger brantare än tidigare när kursuppgången pågått så länge, men det finns rimliga orsaker.

 

Orsaker

 

En logisk orsak är helt enkelt stigande företagsvinster det senaste året. En annan är ännu ljusare framtidsutsikter än tidigare. Tillsammans gör detta att Morningstars aktieanalytiker fortfarande anser att de största IT-bolagens aktier är rimligt värderade och några till och med köpvärda. Trots den branta värdeökningen det senaste året så har värderingen baserad på fundamental analys i de flesta fall sjunkit, vilket beror på att det beräknade ”fair value” höjts kraftigt jämfört med för ett år sedan. I snitt är höjningen 51 procent för de tio största innehaven i de svenska IT-fonderna.

 

Bakgrunden till mer optimistiska förväntningar om de framtida vinsterna är främst ökad tillväxt på nya områden. Förhoppningarna har till exempel stärkts att efterfrågan ska växa brant inom hårdvara och mjukvara för artificiell intelligens (AI) och självkörande fordon.

 

Psykologin på aktiemarknaden spelar också en viktig roll. Flödet av nya pengar styrs av förväntningar om ”momentum”, alltså att de placeringar som tidigare har stigit ovanligt brant i värde kommer att fortsätta göra det. Under en period kan därför stigande aktiekurser i sig själv orsaka fortsatt uppgång.

 

Extra stryk

 

Skulle dåliga nyheter, ekonomiskt eller politiskt, göra att aktiemarknaden globalt faller tillbaka så verkar det dock troligt att IT-fonderna tar extra stryk. Krig eller naturkatastrofer kan få efterfrågan att falla brant, så vinster som har stigit kan även falla. Placerare som köpt för att de förväntar sig fortsatt brant värdeökning är rimligen snabba att trycka på säljknappen, vilket ger risk att IT-fonderna blir bland de som faller mest under nästa börsras.


Xitfonder

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings