Mycket kuriosa i de första PPM-valen

Vet du vilken som är den populäraste utländska fonden? Eller hur mycket pengar PPM-spararna placerar i IT-fonder?

Jonas Lindmark 2000-10-05 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn


De första PPM-valen är gjorda enbart av norrlänningar som var snabba att skicka in sin valblankett, vilket betyder att resultaten knappast står sig när hela svenska folket har valt. Per i dag har bara 202 miljoner av 56 miljarder kronor placerats.

Men Morningstar har inte kunnat låta bli att leta igenom listan med resultaten av de 14.947 första PPM-valet (se artiklarna ”Valresultat PPM 5 oktober” och "Valresultat 5/10 i kronor") och vi har hittat mycket kuriosa:

** Den populäraste fonden från ett utländskt fondföretag är Indocam Mosais Global Equities, som valts av 486 personer. Det ger en 20:e plats.

** För

eningsparbanken är störst på den svenska fondmarknaden och behåller positionen med sex fonder bland de tolv populäraste.

** SEB har en svag ställning uppe i Norrland. Deras populäraste fond, SEB Premiefond Läkemedel, kommer först på 16:e plats.

** Skandia, som just nu kör en påkostad reklamkampanj i både TV, radio, tidningar och tunnelbana har sin första fond på 23:e plats: Skandia Aktiefond USA.

** Didner & Gerge, det lilla fondbolaget i Uppsala, hamnar på 7:e plats med 974 väljare och 4 miljoner kronor. Det ger en marknadsandel på 2 procent i kronor räknat.

** Carnegie har lyckats bra, med Medical på 13:e plats och Worldwide på 36:e plats. Sammanlagt har Carnegie fått 5,4 miljoner kronor med sina sju fonder, vilket ger en marknadsandel på 2,7 procent.

** Den enda Rysslandsfonden hos PPM, som kommer från HQ Fonder, är på plats 51 och har fått 233 väljare och 809.000 kronor. I snitt har de som valt Ryssland placerat 28 procent av sina PPM-pengar i Ryssland.

** IT-fonder tillhör vinnarna de senaste åren och hela 15 fonder finns i denna kategori hos PPM. Men trots att Contura är i topp har bara sex andra IT-fonder tagit sig in bland de 50 mest populära. 27 miljoner kronor har placerats i de sju populäraste IT-fonderna, vilket ger dem en marknadsandel på 13 procent.

** Hela 412 fonder har valts av minst en av de 14.947 väljarna. Det betyder att drygt 50 fonder inte har valts av någon.

** KPA, som ju satsat hårt på att profilera sig som "etiska" inför PPM och de kommunalanställdas val av tjänstepension har sin första fond på 82:a plats. Det är KPA Etisk Aktiefond som lockat 124 väljare.

** Anders Lannebo har ju startat eget fondbolag och hoppats mycket på PPM. Den mest populära av hans fonder är Lannebo Vision på 88:e plats.

NYCKELORD
PPM
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar