Köp Asien och Japan

Undersökningar gjorda av Morningstar i USA ger ett starkt argument för att just nu köpa Asien- och Japanfonder.

Jonas Lindmark 2001-01-19 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn


I genomsnitt är fondsparare tyvärr dåliga på att spå vilka fondkategorier som kommer att ge högst avkastning i framtiden. Därför lönar det sig paradoxalt nog att välja de fondkategorier som andra fondsparare inte väljer.

Det är resultatet av en undersökning som Morningstar i USA har gjort varje år de senaste nio åren, där de studerar sambandet mellan hur mycket pengar amerikanska fondsparare har satt in eller tagit ut ur olika typer av aktiefonder och hur avkastningen hos dessa fondkategorier har varit de följande tre åren.

78 % chans till högre avkastning

I det senaste numret av tidn

ingen Morningstar FundInvestor presenteras de senaste resultaten: De minst populära fondkategorierna ger de följande tre åren högre avkastning än den genomsnittliga aktiefonden 7 gånger av 9 och de minst populära överträffar de mest populära 8 gånger av 9.

De tre minst populära fondkategorierna just nu (alltså de tre fondkategorier som amerikanska fondsparare har tagit ut mest pengar ur under år 2000) är Asien exklusive Japan, Asien (inklusive Japan) och Japan. Resultatet är dessutom det mest entydiga i undersökningens historia – tidigare har det alltid varit en betydligt större skillnad i inriktning mellan de tre minst populära kategorierna.

Avslutningsvis ett par varningar till dig som tänker följa rådet ovan: (1) någon garanti finns inte, strategin har bara fungerat 78 procent av samtliga undersökta 3-årsperioder. (2) både Asien och Japan är högriskmarknader, så placera inte alla dina pengar där.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar