87 fonder har nu fem stjärnor

Åtta nya fonder har fått fem stjärnor i Morningstars rating per 31 januari. Fem fonder har lämnat toppen.

Jonas Lindmark 2001-02-07 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn


Totalt 795 fonder fick nya stjärnbetyg, när vi på Morningstar gjorde vår Morningstar Rating per 31 januari. Betygsättningen görs en gång per månad och gäller tre tidsperioder: tre, fem och tio år bakåt. Den nya ratingen hittar du lättast under ”Bästa fond” här till vänster.

Denna gång har 87 fonder fått högsta betyg, fem stjärnor. I de flesta fall är det samma fonder som förra månadsskiftet som har högsta betyg, vilket inte är så konstigt eftersom även den kortaste mätperioden är 36 månader och av dessa ingick 35 månader även i föreg

ående mätning.

8 fonder höjda, 5 sänkta

Det är åtta nya fonder som har fått högsta stjärnrating den här månaden: Aragon Penningmarknad, Carnegie Eldsjäl 2, Fleming US Technology, Fidelity European Smaller, Gartmore Continental Europé, Julius Baer Special German, SPP Capital International och Handelsbanken SSF Nordic.

Bara fem fonder har fått sänkt från fem till fyra stjärnor: CGU Sterling Bond, Fondita Equity, Mercury North American Opportunities, SEB Läkemedelsfond och SEB Nordenfond.

Notera att Morningstar Rating i första hand är intressant för den som har sparat i en fond, och vill veta om den har lyckats bra totalt sett. Däremot säger Morningstar Rating mycket lite om framtiden, vare sig om denna typ av investering kommer att ge bra avkastning, eller om fondens förvaltare kommer att lyckas bra. För att få svar på den sistnämnda frågan är det bättre att studera fondens Kategori Rating.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar