783 fonder har nu kategoribetyg

Årets andra uppdatering av Morningstar Kategorirating är klar. 74 fonder har fått högsta betyg.

Jonas Lindmark 2001-03-07 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn


Uppdateringen per 28 februari av vår Kategori Rating är nu klar. Som vanligt får 10 procent av alla fonder högsta betyg, fem. Jämfört med föregående månad så är det nio fonder som har fått höjd till fem och tolv som har fått sänkt betyg från fem till fyra.

Nio har fått höjt

De fonder som har fått höjt till fem är Banco Teknik & Innovation, Fidelity Hongkong & China, Fondita Nordic Small, MFS US Dollar Reserve, OP-Delta, Schroder European Smaller, Schroder Swiss, SEB Lux Bond USD och SPP Penningmarknadsfond.

Fem nya med högsta betyg

De tolv fon

der som har fått sänkt Kategori Rating från fem till fyra är Aberdeen Technology, Baring Eastern Europé, Carnegie Sverige, Carnegie Eldsjäl 2, Erik Penser Likviditet, Fidelity Nordic, Invesco Indian Small, Julius Baer Emerging Bond, Julius Baer Special German, Nordea 1 European, SPP Capital International och Handelsbanken SFF Nordic.

Dessutom är det 35 fonder som har fått Kategori Rating för första gången denna månad. Av dessa är det fem som direkt har fått högsta betyg: Catella Reavinst, Firstnordic Sverige, Handelsbanken Eastern Europé, Rothschild France och MSDW Global Small Cap.

Kategorirating bättre för att välja fond

Morningstars Kategorirating i första hand är intressant för den som har bestämt sig för att spara i en fond av en viss typ, och vill veta vilka fonder inom kategorin som har haft förvaltare som har lyckats bättre än konkurrenterna.

Den är inte någon köp- eller säljrekommendation, men om man tror att det finns ett samband mellan historiska resultat och framtida resultat så kan Kategori Rating ge viss vägledning. För att få en bild av om fonden har lyckats bra i ett bredare perspektiv är det bättre att titta på fondens Morningstars stjärnrating.

Totalt är det 783 fonder som har fått Morningstar Kategori Rating per 28 februari 2001 (Att det bara är 74 som har fått högsta betyg fem beror på att ”unit linked”-fonder får samma betyg som ursprungsfonden). Antalet varierar beroende på hur många fonder som har levererat tillräckligt färska och kompletta uppgifter till oss. 838 fonder har samtidigt fått Morningstar stjärnrating. Att det är fler som får stjärnrating beror bland annat på att många fonder tillhör kategorier som är så små att vi inte sätter någon kategorirating (för att sätta kategoribetyg kräver vi att det finns minst tio fonder i kategorin som har tre års komplett historik i vår databas).

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar