Optimisterna dominerar

Morningstar har frågat placeringschefer hos 43 fondbolag i Europa. Nästan alla är optimistiska och tror främst på Europa, Asien och TMT-aktier.

Jonas Lindmark 2001-12-21 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn


Under december genomförde Morningstar för första gången en enkätundersökning i nio länder i Europa, kallad "European Fund Trends", där 43 placeringschefer tillfrågades om utvecklingen de närmaste 12 månaderna. Svaren finns sammanfattade i en pdf-rapport (se länk till höger).

Det tydligaste resultatet är att optimisterna är i klar majoritet: 93 procent tror att aktier kommer att utvecklas bättre än räntebärande, 69 procent tror att tillväxtaktier kommer att utvecklas bättre än värdeaktier, och i sju av nio länder tror majoriteten att aktier i TMT-sektorn (teknologi, media, telekom) kommer att få den bästa utvecklingen.

lass=''normalbold''>Europa klar favorit

Hemmamarknaden Europa är klar favorit, dels tror en majoritet att euron kommer att utvecklas bäst bland valutorna, dels är Europa favorit bland de stora aktiemarknaderna (knappt före Asien).

När det gäller utvecklingen i fondbranschen så tror 12 av 43 att de nystartade fonderna de närmaste året främst kommer att vara inom kategorin "alternativa investeringar", till exempel hedgefonder och garanterade fonder. Mest pengar tror 21 av 43 kommer att gå till aktiefonder, och det är också de som ger den högsta avkastningen det närmaste året.

Notera att resultaten av denna typ av undersökningar inte ger särskilt bra prognoser, eftersom man frågar både vinnare och förlorare på marknaden. Däremot ger undersökningen en bra bild av vad "marknaden" tror om framtiden. Och om man själv gissar annorlunda och får rätt, så brukar det ge hög avkastning när "marknaden" upptäcker att den gissat fel.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar