Sälj Latinamerika och köp Asien?

Asien blir vinnare och Latinamerika förlorare det närmaste året, åtminstone om fondförvaltarna spår rätt. Men de har ofta haft fel förr.

Jonas Lindmark 2002-02-28 | 23:06
Facebook Twitter LinkedIn
För tredje gången har Morningstars redaktioner i nio länder i Europa skickat ut en gemensam enkät till förvaltningschefer hos några av de största fondföretagen i varje land. Undersökningen gjordes tredje veckan i februari och den här gången är det 50 fondföretag som har svarat.

Det mest uppseendeväckande resultaten den här gången är att hela 45 procent tror att Asienfonder kommer att ge högst avkastning de kommande 12 månaderna, och lika stor andel anger Latinamerika som den sämsta marknaden det närmaste året. Förra gången var det japanska aktier som hade nästan enhälligt sämst framtidsutsikter, men nu är det faktiskt fler som är mest negativa till Latinamerika.

Majoritet mellan 5 och 10

En ny fråga den här gången är vilken avkastning aktier kommer att ge totalt sett det närmaste året (MSCI World index i euro). Förvaltarna är försiktigt optimistiska, 61 procent tror på mellan 5 och 10 procent och 33 procent tror mellan 10 och 15 procent. Men ingen av de 50 tror på en uppgång över 15 procent.

Vill du se samtliga svar finns de i en pdf-rapport (se länk till höger). Fast tänk på att förvaltarna ofta har fel. Merrill Lynch gör sedan länge en liknande (men större) undersökning, och granskar man prognoserna som gavs i den för tolv månader sedan så är de mer fel än rätt. Och när Morningstar gjorde sin första undersökning i början av december, så var det hela 69 procent som spådde att IT-fonder (närmare bestämt TMT-sektorn) skulle bli vinnare det kommande året. Sedan dess har Nasdaq backat över 15 procent. Fast det är ju fortfarande nio månader kvar av året, så spådomen kan fortfarande slå in. Men tänkvärt är att andelen som tror att TMT blir vinnare (bäst eller näst bäst) den här gången har minskat till 59 procent.

Jag tror inte att förvaltarna ljuger. Möjligen finns en tendens att de vill prata upp aktier som de äger mycket av (som de kanske är på väg att sälja). Men huvudproblemet med alla sådana här undersökningar är att man frågar alla, både vinnare och förlorare. Därmed ger undersökningen främst en bra bild av vad "marknaden" tror om framtiden. Och om man själv gissar annorlunda och får rätt, så brukar det ge hög avkastning när väl "marknaden" upptäcker att den gissat fel.
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar