Fler aktieoptimister hos fondbolagen

Andelen fondförvaltare som tror att aktier kommer att ge över 10 procent avkastning det närmaste året har ökat från 33 procent i februari till 51 procent i mars.

Jonas Lindmark 2002-04-04 | 19:22
Facebook Twitter LinkedIn
För fjärde gången har Morningstars redaktioner i nio länder i Europa skickat ut en gemensam enkät till cheferna hos några av de största fondföretagen i varje land. Undersökningen gjordes tredje veckan i mars och den här gången är det 59 fondföretag som har svarat.

Det mest uppseendeväckande resultaten den här gången är att andelen som tror att aktier kommer att ge mer än 10 procent avkastning de kommande 12 månaderna har ökat från 33 till 51 procent. Andelen som tror på en avkastning mellan 5 och 10 procent har samtidigt fallit från 61 till 45 procent. Och världsindex stod några procent högre när frågorna besvarades i mars, vilket kan tolkas som att stigande aktiekurser har ökat tron på en fortsatt uppgång för världsindex (MSCI World Index i euro).

>

Att den senaste tidens utveckling påverkar svaren är tydligt även när det gäller regioner och branscher. Precis som förra gången tror nästan hälften att aktiemarknaderna i Asien kommer att ge högst avkastning det kommande året. Och Asien tillhör vinnarna hittills i år. Samtidigt fortsätter andelen som tror att IT-fonder (närmare bestämt TMT-sektorn) blir vinnare framöver att minska, från 69 procent i december ned till 44 procent nu. Och samtidigt har IT-aktierna backat mer än världsindex.

Frågar alla

Vill du se samtliga svar finns de i en pdf-rapport (se länk till höger). Fast tänk på att förvaltarna ofta har fel. Dessutom kan det finnas en tendens att de passar på att (anonymt) prata upp aktier som de äger mycket av (som de kanske är på väg att sälja).

Men huvudproblemet med alla sådana här undersökningar är att man frågar alla, både vinnare och förlorare. Därmed ger undersökningen främst en bra bild av vad "marknaden" tror om framtiden. Och om man själv gissar annorlunda och får rätt, så brukar det ge hög avkastning när väl "marknaden" upptäcker att den gissat fel
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar