Privilege nytt PPM-alternativ

Nu har brittiska Privilege Portfolio lanserat fem av sina fonder hos PPM. Mest intressant är European Growth.

Jonas Lindmark 2002-08-26 | 15:33
Facebook Twitter LinkedIn
Privilege Portfolio har lanserat 5 av sina 28 fonder hos PPM. Av dessa framhålls den etiska aktiefonden Euro Socially Responsible Growth som den mest intressanta. Hittills verkar fondspararna dock inte vara särskilt intresserade, fondförmögenheten är bara 123 miljoner kronor per den 31 juli.

Istället är det den icke-etiska fonden i samma kategori, European Growth, som har lockat till störst sparande, 1.486 miljoner kronor. Det beror troligen främst på att denna fond funnits ända sedan 1990, medan den etiska varianten startade våren 2001. Men dessutom har avkastningen hos European Growth det senaste året varit näst bäst i kategorin ”Euroland” och bättre än hos den etiska systerfonden.

Fyra teman

Mest speciell av de fem fonderna är Global Themes, som investerar i hela världen utifrån fyra teman: företag med konkurrensfördelar, omstruktureringar, marknadsdominans och fel fördelning av kapital. Här saknas dock det etiska tänkandet, fondens största innehav per 31 juli var Lockheed Martin (som tillverkar världens idag mest spridda krigsflygplan, F-16). Fonden bytte inriktning i april i år och är hittills inte någon succé, fondförmögenheten är bara 67 miljoner kronor.

Dessutom lanserar Privilege en global blandfond och en räntefond som investerar i europeiska företagsobligationer hos PPM. Av de fem är det troligen European Growth som har störst chans att locka PPM-spararna, tack vare lång historik och bra resultat senaste året.

Tillhör Aviva

Fondbolaget Privilege Portfolio tillhör den brittiska försäkringsjätten Aviva (som tidigare hette CGNU) med tidigare Volvochefen Pehr G Gyllenhammar som styrelseordförande. Förvaltningen sköts av dotterbolaget Morley i London, men fonderna är registrerade i Luxemburg.

Aviva var enligt en DI-intervju med fondbolagets Nordenansvarige Ulrika Bergman en av de andra budgivarna när SPP:s konkurrensutsatta del såldes till Handelsbanken hösten 2000. Två år senare görs alltså en lansering av fem fonder hos PPM. Dessutom säljs Privilege Portfolio via Fondmarknaden och Avanza. Men något kontor finns inte i Sverige och på internet hänvisas till en hemsida i Luxemburg (se länk).
NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar