Förvaltarna tror på uppgång trots Irak

En USA-ledd attack på Irak är redan medräknat i dagens aktiekurser och 52 procent av fondcheferna tror att aktier stiger minst 10 procent det närmaste året.

Jonas Lindmark 2002-09-30 | 12:35
Facebook Twitter LinkedIn
Varje månad skickar Morningstars redaktioner i Europa ut en gemensam enkät till cheferna hos några av de största fondföretagen i varje land. Syftet är att ge en överblick över vad branschen tror om framtiden, både för aktiemarknaderna och för branschen själv.

Den senaste undersökningen gjordes fram till den 23 september och 56 fondföretag har svarat. Svar från Sverige kommer från AMF, Banco, Nordea och Robur. En sammanfattning av alla svar finns som pdf-fil (se länk till höger).

Anfall på Irak redan medräknat

Månadens specialfråga är "Vilken effekt skulle en USA-ledd attack på Irak ha på världens aktiemarknad

er?" Bara 15 procent svarar att det skulle göra stor skada, majoriteten svarar lite skada och 26 procent tror att ett anfall skulle ha ingen eller till och med positiv effekt. Detta kan tolkas som att 85 procent av fondbolagen anser att ett USA-anfall på Irak till stor del redan är medräknat i dagens aktiekurser.

Det senaste halvåret har börsnedgången gjort att så gott som alla aktiefonder har rasat i värde. Men fondcheferna har samtidigt blivit mer optimistiska när det gäller framtida avkastning. I maj var det 35 procent som trodde att aktier skulle ge över 10 procent avkastning de närmaste tolv månaderna, nu har den andelen ökat till 52 procent.

Asien, inte TMT

På frågan ”Vilken aktiemarknad tror du kommer att ge högst avkastning de kommande 12 månaderna?” är det fortsatt Asien i topp. Den här gången är det 54 procent som pekar ut Asien exklusive Japan som vinnare, upp från 44 procent förra gången. Europa tappar samtidigt från 24 till 18 procent och delar nu andraplatsen med USA.

Bland branscherna har fondcheferna nu nästan helt tappat tilltron till TMT (teknologi, media, telekom), bara 14 procent anger det som bästa bransch, jämfört med 44 procent i mars. Istället är det råvaror och läkemedel som fått fler röster och det är också dessa två branscher som minsta antalet anger som förlorare närmaste året.

Tänk på att dessa svar inte är pålitliga prognoser – dels är det svårt att spå framtiden, dels kan det finnas en tendens att fondcheferna passar på att (anonymt) prata upp aktier som de äger mycket av (som de kanske är på väg att sälja). Fast huvudproblemet med alla sådana här undersökningar är att man frågar alla, både vinnare och förlorare. Därmed ger undersökningen främst en bra bild av vad "marknaden" tror om framtiden. Och om man själv gissar annorlunda och får rätt, så brukar det ge hög avkastning när väl "marknaden" upptäcker att den gissat fel.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar