Dåligt ECB tycker förvaltarna

Nästan hälften av fondförvaltarna tycker att Europas centralbank ECB hanterar lågkonjunkturen dåligt, men samtidigt är europeiska aktier favoriter.

Jonas Lindmark 2002-10-25 | 9:53
Facebook Twitter LinkedIn
För att få en sammanfattning av vad fondbranschen tror om framtiden skickar Morningstars redaktioner i Europa varje månad ut en gemensam enkät till cheferna hos några av de största fondföretagen i varje land. Den senaste undersökningen gjordes fram till den 21 oktober och 64 fondföretag har svarat. Rapporten finns som pdf-fil (se länk till höger).

Månadens fråga är "Hur bra tycker du att den europeiska centralbanken ECB hanterar den nuvarande lågkonjunkturen i Euroland?" Bara 19 procent är positiva och inte en enda fondchef tycker att ECB agerar helt rätt. Hela 45 procent svarar ”Ganska dåligt” eller ”Mycket dåligt”.

Bakgrunde

n är att den amerikanska centralbanken, Fed, redan förra året sänke sin styrränta ända ned till 1,75 procent för att stimulera ekonomin. Samtidigt har ECB behållit sin styrränta oförändrad på 3,25 procent under hela år 2002 och många ekonomer anser att lägre räntor skulle behövas för att stimulera ekonomin i Europa.

Europa favorit

Uppenbart finns det andra argument som talar för Europa, för andelen förvaltare som tror att europeiska aktier ska ge högst avkastning de kommande 12 månaderna har ökat från 18 till 32 procent sedan den förra undersökningen. Därmed är det Europa istället för Asien som är fondförvaltarnas favorit, andelen som tror att asiatiska aktier blir vinnare har fallit från 54 till 24 procent.

Det senaste halvåret har börsnedgången gjort att så gott som alla aktiefonder har rasat i värde. Men fondcheferna har samtidigt blivit mer optimistiska när det gäller framtida avkastning. I maj var det 35 procent som trodde att aktier skulle ge över 10 procent avkastning de närmaste tolv månaderna, men i de två senaste undersökningarna är den andelen 52 procent.

Frågar alla

Tänk på att dessa svar inte är pålitliga prognoser – dels är det svårt att spå framtiden, dels kan det finnas en tendens att fondcheferna passar på att (anonymt) prata upp aktier som de äger mycket av (som de kanske är på väg att sälja). Fast huvudproblemet med alla sådana här undersökningar är att man frågar alla, både vinnare och förlorare. Därmed ger undersökningen främst en bra bild av vad "marknaden" tror om framtiden. Och om man själv gissar annorlunda och får rätt, så brukar det ge hög avkastning när väl "marknaden" upptäcker att den gissat fel.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar