Svart Stajl av kreativ förvaltare

Förra året debuterade han med finansdeckaren ”En gudabenådad bullshitter” och nu lanseras jazztrillern ”Svart Stajl”. Hans-Olov Öberg på Folksam är en mycket kreativ fondförvaltare.

Jonas Lindmark 2002-11-08 | 17:59
Facebook Twitter LinkedIn
Hur är de egentligen som personer, fondförvaltarna? Tråkiga typer i mörkgrå kostym som stirrar in i datorskärmar och läser tjocka mäklarrapporter långt in på nätterna – noggranna men ack så tråkiga? Många passar nog ganska väl in i fördomarna om ”ekonomer”, men det finns definitivt undantag.

Ett är Hans-Olov Öberg som förvaltar Folksam Aktiefond USA. På fritiden spelar han jazz och igår kväll bjöd han på party på jazzklubben Fasching i Stockholm. Inför ett myller av vänner och bekanta lanserade han sin nya roman ”Svart Stajl”, en thriller som utspelar sig just på en jazzklubb i Stockholm.

Och likheterna var fler. Upp på scenen st

eg Green Baloney, ett jazzband som även beskrivs i boken. Hans-Olov hade ringt runt till de svenska jazzmusiker han beundrar mest och frågat om de ville hjälpa till att lansera hans bok. Och som är förebilder för musikerna i boken, kan man misstänka.

Förlag ihop med Aschberg

Förra året debuterade Hans-Olov Öberg med deckaren ”En gudabenådad bullshitter” som är en nyckelroman i Stockholms finansvärld. Den ger spännande inblickar i hur aktiehandel och fondförvaltning i Stockholm fungerar i praktiken och belyser den hårda konkurrensen och jargongen mellan människorna (se krönikan ”Deckare årets bästa fondbok”).

”Svart Stajl” är spännande på ett annat sätt, språket är fyllt av improvisationer, handlingen är mer jordnära. Huvudpersonen Calle Damberg anlitas av jazzklubbsägaren Leo för att lista ut vem, hur och varför någon länsar kassan. Boken ger en levande inblick inte bara i jazzmusikens charm utan även dess ekonomiska problem. Båda böckerna är utgivna på Kalla Kulor Förlag, ett internetföretag som Hans-Olov startat tillsammans med bland andra TV-kändisen Robert Aschberg.

Hans-Olov Öberg var ansvarig för Folksam Framtidsfond från våren 2000 till i somras, då han istället fick ansvaret för Folksam USA-placeringar inklusive USA-fonden. Tidsperioden är för kort för en seriös utvärdering. Men klart är ändå att få fonder förvaltas av en så kreativ person.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar