Förvaltarna är skeptiska till USA

Det stora underskottet i USA:s bytesbalans med omvärlden är ett allvarligt problem, anser 73 procent av fondförvaltarna i Europa. Och bara 11 procent har stort förtroende för USA som global tillväxtmotor.

Jonas Lindmark 2003-02-28 | 13:09
Facebook Twitter LinkedIn
För att få en sammanfattning av vad fondbranschen tror om framtiden skickar Morningstars tio redaktioner i Europa varje månad ut en gemensam enkät till cheferna hos några av de största fondföretagen i varje land. Den senaste omgången av "European Fund Trends" gjordes fram till den 21 februari och 63 fondföretag har svarat.

USA allvarligt problem

Den här gången gäller tre frågor hur USA påverkar resten av världen, både när det gäller ekonomisk tillväxt och aktiekurser. Fondförvaltarna tycker inte att den politiska konflikten kring hanteringen av Irak är ett problem, däremot anser de flesta att underskottet i USA:s byt

esbalans är ett allvarligt problem och få tro att USA klarar att hjälpa resten av världen till en ny högkonjunktur.

Mer i detalj är svaren följande. En knapp majoritet, 51 procent, tror inte alls att den ökade politiska spänningen mellan Europa och USA påverkar aktiemarknaderna negativt de närmaste tre månaderna, medan bara 2 procent anser att konflikten är mycket negativ. Samtidigt anser hela 83 procent att det stora underskottet i USA:s utrikeshandel, cirka 5 procent av BNP, är ett allvarligt problem. Det är därmed logiskt att ungefär lika många, 89 procent, har litet eller inget förtroende för att USA ekonomi har förmågan att lyfta den ekonomiska tillväxten i resten av världen de närmaste åren.

Asien och läkemedel

Andelen som tror att världsindex kommer att stiga minst 10 procent det kommande året har ökat från 31 till 38 procent. Euron fortsätter att vara klar favorit, hela 75 procent tror att euro blir den bästa valutan de kommande 12 månaderna. Fast bara 16 procent tror att aktier i Euroland kommer att ge högst avkastning, vilket liksom tidigare ger en tredjeplats efter aktier från Asien (42 procent) och USA (26 procent). Bland branscherna är läkemedel den här gången favorit (24 procent) medan telekom har tappat till andra plats (från 32 till 15 procent). Vill du se mer av resultaten, finns hela rapporten som pdf-fil (se länk ovan till höger).

Fast tänk på att dessa svar inte är pålitliga prognoser – dels är det svårt att spå framtiden, dels kan det finnas en tendens att fondcheferna passar på att (anonymt) prata upp aktier som de äger mycket av (som de kanske är på väg att sälja). Fast huvudproblemet med alla sådana här undersökningar är att man frågar alla, både vinnare och förlorare. Därmed ger undersökningen främst en bra bild av vad "marknaden" tror om framtiden. Och om man själv gissar annorlunda och får rätt, så brukar det ge hög avkastning när väl "marknaden" upptäcker att den gissat fel.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar