Risk för bubbla i trygga placeringar

Två av tre fondförvaltare i Europa anser att det redan är eller finns risk för en spekulationsbubbla i USA-obligationer. Även andra trygga placeringar som guld kan ha stigit för mycket.

Jonas Lindmark 2003-03-28 | 14:12
Facebook Twitter LinkedIn
Varje månad skickar Morningstars tio redaktioner i Europa ut en gemensam enkät till cheferna hos några av de största fondföretagen i varje land, för att få en sammanfattning av vad fondbranschen tror om framtiden. Den senaste omgången av "European Fund Trends" gjordes fram till den 21 mars och 64 fondföretag har svarat.

Flock bjuder upp priset

Den här gången gäller tre frågor om det finns risk för en ”spekulationsbubbla” i tillgångar som normalt brukar ses som trygga. En finansiell ”bubbla” bildas när investerarna rör sig i flock och bjuder upp priset på en tillgång högt över det pris som är långsiktigt hållbart. Ett

numera klassiskt exempel är IT-aktier i början på år 2000.

Det senaste året är det istället priset på statsobligationer som har stigit mer än de flesta experter trodde var möjligt (högre pris idag innebär lägre ränta fram till förfallodagen). Sedan tidigare har de långa räntorna i Japan varit extremt låga, men det senaste året har efterfrågan på trygga placeringar gjort att obligationsräntorna även i USA och Europa har sjunkit extremt mycket. Även i Sverige är utvecklingen likartad.

En ny bottennotering för obligationsräntorna kom samtidigt som många av världens aktiebörser nådde flerårslägsta i mitten på mars. Sedan dess har börserna återhämtat sig lite och obligationsräntorna stigit en bit. Men när 64 fondförvaltare runt om i Europa förra veckan svarade på Morningstars frågor så är det många som är oroliga.

I snitt en femtedel anser att det redan är en ”bubbla” i både obligationer och guld (USA-obligationer 27%, euro-obligationer 13% och guld 20%). I snitt en tredjedel anser att det finns risk att en bubbla snart bildas (USA-obligationer 40%, euro-obligationer 33% och guld 20%).

Hälften inte oroliga

Svaren ska förstås tolkas med försiktighet, för alla menar knappast samma sak med ”bubbla”. Dessutom är det ungefär hälften som inte verkar oroliga och det kanske är dessa som har rätt. Men en rimlig slutsats är ändå att ungefär hälften av fondförvaltarna tycker att priserna på obligationer och guld har stigit för mycket. Om inte annat, så är det en anledning att vara försiktig med denna typ av investeringar just nu.

Dessutom har Morningstar som vanligt frågat vad förvaltarna tror kommer att hända i fondbranschen och på marknaderna. En sammanfattning av resultaten finns som pdf-fil (länk ovan till höger).

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar