Länder viktigare i Europa

De statliga underskotten inom EU gör att 63 procent av förvaltarna anser att det blivit viktigare att välja rätt aktiebörs. 73 procent anser att landvalet blivit viktigare för obligationsfonder.

Jonas Lindmark 2003-04-24 | 15:32
Facebook Twitter LinkedIn
Varje månad skickar Morningstars tio redaktioner i Europa ut en gemensam enkät till cheferna hos några av de största fondföretagen i varje land, för att få en sammanfattning av vad fondbranschen tror om framtiden. Den senaste omgången av "European Fund Trends" gjordes fram till den 17 april och 69 fondföretag har svarat.

Brott mot EU-pakten positiva

Den här gången gäller tre frågor de statliga budgetunderskotten i Frankrike, Tyskland och Portugal. Utvecklingen de senaste månaderna har gjort det uppenbart att alla tre länderna kommer att bryta mot ”stabilitetspakten” inom EU (som säger att det statliga budgetunderskot

tet i ett land får vara högst 3 procent).

Fondförvaltarna är dock inte särskilt oroade av detta, tvärtom är det fler (44 procent) som anser att brott mot stabilitetspaketen är positiva för ekonomin än som anser att de är negativa (30 procent). Samtidigt är majoriteten överens om att detta har ökat risken för en splittring inom EU, 63 procent svarar att detta har gjort det viktigare att ta hänsyn till vilket land en aktie är noterad i vid aktieanalysen och 73 procent svarar att utgivarens hemland har blivit viktigare vid val av obligationer.

Asien har tappat

Dessutom har Morningstar som vanligt frågat vad förvaltarna tror kommer att hända i fondbranschen och på marknaderna. Svaren är relativt stabila, bland de mer intressanta ändringarna kan nämnas att Asien inte längre är självklar favorit bland aktiemarknaderna, andelen bland fondförvaltarna som tror att asiatiska aktier ska ge högst avkastning de kommande 12 månaderna har minskat från 40 till 29 procent. En sammanfattning av resultaten finns som pdf-fil (länk ovan till höger).

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar