Börsuppgång skulle ge förtroendet åter

Bara 11 procent av fondförvaltarna anser att investerarnas förtroende för fondbolagen är stort. Men 64 procent svarar att en börsuppgång skulle återställa förtroendet, visar Morningstars undersökning.

Jonas Lindmark 2003-05-27 | 22:05
Facebook Twitter LinkedIn
För att få en sammanfattning av vad fondbranschen tror om framtiden skickar Morningstars tio redaktioner i Europa varje månad ut en gemensam enkät till cheferna hos några av de största fondföretagen i varje land. Den senaste omgången av "European Fund Trends" gjordes fram till den 23 maj och 64 fondföretag har svarat.

Känner sig misstrodda

Månadens tema är förtroendet för fondbranschen. På frågan hur stort förtroende förvaltarna tror att investerarna idag har för fondbranschen svarar 87 procent ”litet” medan bara 11 procent svar ”stort”. Det är häpnadsväckande att en så bred majoritet av fondförvaltarna känner sig mi

sstrodda.

Nästa fråga är hur viktig en börsuppgång skulle vara för att fondbranschen ska återfå investerarnas förtroende. 64 procent av fondförvaltarna svarar att en börsuppgång vore mycket viktig för att återställa förtroendet, medan 34 procent anser att en börsuppgång inte skulle vara särkskilt stor hjälp. Samtidigt är det bara en tredjedel av förvaltarna som anser att förtroendet måste återställas för att fondbranschen totalt sett åter ska bli lönsam.

Dessutom har Morningstar som vanligt frågat vad förvaltarna tror kommer att hända i fondbranschen och på marknaderna. En sammanfattning av resultaten finns som pdf-fil (länk ovan till höger).

Färre tror på aktier

Svaren är relativt stabila. Bland de mer intressanta ändringarna kan nämnas att andelen som tror att aktier kommer att ge över 10 procent avkastning (räknat i euro) de kommande 12 månaderna har minskat från 44 till 24 procent på två månader. Att det numera finns betydligt färre optimister bland förvaltarna kan betyda att chansen till positiva överraskningar har ökat. För ju färre som tror på en positiv utveckling, ju mer borde aktier värderas upp om händelseutvecklingen i världen blir positiv.

Notera dock att dessa svar inte är pålitliga prognoser. Det beror både på att det är svårt att spå framtiden och på att det kan finnas en tendens att fondcheferna passar på att (anonymt) till exempel försöka prata upp aktier som de äger mycket av (som de kanske är på väg att sälja). Fast huvudproblemet med alla sådana här undersökningar är att man frågar alla, både vinnare och förlorare. Därmed ger undersökningen främst en bra bild av vad "marknaden" tror om framtiden. Och om man själv gissar annorlunda och får rätt, så brukar det ge hög avkastning när väl "marknaden" upptäcker att den gissat fel.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar