USA klarar återhämtningen

Ökad tillväxt i USA behövs för att aktiekurserna ska stiga, anser 87 procent av förvaltarna. Nästan lika många svarar att det är troligt att återhämtningen i USA fortsätter.

Jonas Lindmark 2003-09-24 | 15:55
Facebook Twitter LinkedIn
För att få en sammanfattning av vad fondbranschen tror om framtiden skickar Morningstars tio redaktioner i Europa ut en gemensam enkät till cheferna hos några av de största fondförvaltarna i varje land. Den senaste omgången av "European Fund Trends" gjordes fram till den 18 september och 62 fondföretag har svarat. I genomsnitt förvaltar de 520 miljarder kronor och de har i snitt 80 olika fonder.

USA-tillväxt nödvändig

Fokus den här gången är på konjunkturutvecklingen i USA. Hela 87 procent av fondförvaltarna svarar att ökad tillväxt i USA-ekonomin är nödvändig för att aktiemarknaderna ska kunna fortsätta uppåt det närma

ste året. På frågan "Hur troligt är det att den amerikanska ekonomin klarar att fortsätta sin återhämtning utan allvarliga problem de närmaste 12 månaderna?" svarar 15 procent "Mycket troligt" och 70 procent "Ganska troligt".

Slutsatsen av dessa svar är rimligen att statistik som gäller tillväxten i USA har högsta prioritet hos en stor majoritet av fondförvaltarna, samt att de tror att aktiekurserna kommer att fortsätta uppåt.

Asien och euro

Morningstar har dessutom frågat vad förvaltarna tror kommer att hända i fondbranschen och på marknaderna. En sammanfattning av resultaten finns som pdf-fil (länk ovan till höger). Förvaltarna fortsätter att vara positiva till euron, men andelen som anger den som bästa valuta det kommande året har minskat från 79 till 61 procent. Samtidigt är det nu 60 procent som säger att dollarn kommer att utvecklas sämst det närmaste året, jämfört med 46 procent i juni.

Andelen som tror att aktier kommer att ge över 10 procent avkastning (räknat i euro) de kommande tolv månaderna har ökat från 24 till 39 procent jämfört med i maj. Samma sak gäller Asien, andelen som tror att avkastning från asiatiska aktier blir bäst de kommande tolv månaderna har ökat från 31 till 42 procent.

Tänk dock på att dessa svar inte är pålitliga prognoser. Det beror både på att det är svårt att spå framtiden och på att det kan finnas en tendens att fondcheferna passar på att (anonymt) till exempel försöka prata upp aktier som de äger mycket av (som de kanske är på väg att sälja). Fast huvudproblemet med alla sådana här undersökningar är att man frågar alla, både vinnare och förlorare. Därmed ger undersökningen främst en bra bild av vad "marknaden" tror om framtiden. Och om man själv gissar annorlunda och får rätt, så brukar det ge hög avkastning när väl "marknaden" upptäcker att den gissat fel.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar