Tredje deckaren av fondförvaltare Öberg

Idag lanseras ”Dödens Downsider”, en deckare där flera av huvudpersonerna är fondförvaltare. Författaren Hans-Olov Öberg är även förvaltare av USA-aktier hos Folksam.

Jonas Lindmark 2003-10-30 | 16:24
Facebook Twitter LinkedIn
Någon har mördat en fondförvaltare i Åre. Men vem? Trots att den döde är hans bäste väns chef, försöker ekonomijournalisten Micke Norell till en början undvika att bli inblandad. Men när ännu ett mord begås, denna gång betydligt närmare Norell själv, ger han sig med själ och hjärta in i jakten.

Så presenteras den tredje deckaren av Hans-Olov Öberg på förlaget Kalla Kulors hemsida (länk till höger). ”Dödens Downsider” är uppföljaren till hans första bok ”En gudabenådad bullshitter”. Tre år har gått sedan huvudpersonen Micke Norell överlevde i jakten på en seriemördande börsmäklare.

Kritisera och raljera

Tempot ä

r högt, men jämfört med debuten ges mer utrymme åt miljöskildringar och tänkvärda sidospår. Insprängt i jakten på mördaren finns till exempel både en fotbollsmatch med pojkar födda –95 och en innebandymatch mellan fondförvaltare.

Liksom i många andra deckare har författaren utnyttjat möjligheterna att kritisera och raljera med de yrken och miljöer han skildrar. Fondförvaltare framställs inte som fullt lika egoistiska och kallhjärtade som börsmäklare och företagsledare, men även ”Dödens Downsider” ger en tänkvärd inblick bakom fasaden hos ett svenskt fondbolag. Genom att läsa dessa två deckare får man nog en bättre bild av hur det verkligen går till i fondbranschen än genom att läsa aldrig så många officiella årsrapporter.

Jag rekommenderar varm "Dödens Downsider" till alla som vill förstå bättre hur fondförvaltning går till i praktiken. Dessutom är det spännande och tänkvärd läsning, särskilt för alla som uppskattar deckare som utspelar sig i välkända svenska miljöer.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar