Förvaltarna mer skeptiska till aktier

Dollarn kommer att fortsätta falla och världsindex i dollar stiger mindre än 10 procent. Svaren i Morningstars undersökning antyder att fondförvaltarna i Europa nu är starkt skeptiska till aktier.

Jonas Lindmark 2004-02-27 | 15:16
Facebook Twitter LinkedIn
Varje månad skickar Morningstars redaktioner i Europa ut en gemensam enkät till cheferna hos några av de största fondförvaltarna i tolv olika länder. Den senaste omgången av "European Fund Trends" gjordes fram till den 23 februari och 62 fondföretag har svarat. I snitt förvaltar de 450 miljarder kronor och de har i genomsnitt 91 olika fonder.

Månaden tema är valutakurser. Netto är det en fjärdedel av fondförvaltarna som tror att dollarn kommer att fortsätta försvagas med minst 5 procent mot euron till det närmaste året. Hela 74 procent av förvaltarna svarar att de tror att hedgefonder spekulerar i en fortsatt försvagning, genom att sälja dollar på termin.

Bara 21 procent svarar att världsindex i dollar kommer att stiga mer än 10 procent det kommande året. Det är den lägsta andelen som tror att aktiekurserna kommer att stiga brant sedan frågan började ställas i april 2002. Andelen har ganska precis halverats sedan förra månaden, då 41 procent trodde att världsindex kommer att stiga mer än 10 procent.

Stillastående världsindex

Lägger man ihop fondförvaltarnas svar om dollarn med deras svar om världsindex i dollar så betyder det att majoriteten tror på ett stillastående världsindex, räknat i euro. Samtidigt ska man vara försiktig med att övertolka svaren. Det är ungefär lika många som tror på en stabil dollarkurs, plus att historien visar att majoriteten bland förvaltarna ofta spår fel.

En fråga som stadigt ger samma resultat är frågan om vilken aktiemarknad som kommer att utvecklas bäst de kommande 12 månaderna. Asien fortsätter att vara favorit, bland sju alternativ är det 49 procent som tror att Asien blir vinnare, upp från 42 procent förra månaden. Tvåa är precis som förra gången Japan, den här gången med 17 procent av svaren.

Hela undersökningen finns som vanligt som pdf-fil (länk ovan till höger). Fast tänk på att svaren om framtiden inte är pålitliga prognoser. Dels är det svårt att spå framtiden, dels kan det finnas en tendens att fondcheferna passar på att (anonymt) prata upp aktier som de äger mycket av (som de kanske är på väg att sälja).

Fast huvudproblemet med alla sådana här undersökningar är att man frågar alla, både vinnare och förlorare. Därmed ger undersökningen främst en bra bild av vad "marknaden" tror om framtiden. Och om man själv gissar annorlunda och får rätt, så brukar det ge hög avkastning när väl "marknaden" upptäcker att den gissat fel.
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar