Ny kategorisering av Didner & Gerge

Fyra fonder har flyttats från kategorin ”Sverigefonder” till ”Sverige, små-/medelstora bolag”: Didner & Gerge, HQ Strategi, Robur Export och SKF Allemansfond.

Jonas Lindmark 2004-03-09 | 10:49
Facebook Twitter LinkedIn
Totalt finns 119 fonder som är inriktade på Stockholmsbörsen, varav de flesta främst investerar i de största börsbolagen. Som kontrast finns ett dussin ”småbolagsfonder” som enbart köper aktier i börsbolag med litet börsvärde, plus en handfull fonder som i praktiken främst investerar i små och medelstora bolag.

De tio största svenska börsbolagen har ett börsvärde på över 50 miljarder kronor vardera och tillsammans står de för hälften av det totala börsvärdet. Därmed är det ofrånkomligt att de flesta Sverigefonder främst investerar i stora börsbolag. Baserat på fondernas portföljer 31 december 2003 har en genomsnittlig Sverigefond 74 procent investerat i stora börsbolag.

Två grupper

Men några avviker kraftigt och Morningstar har därför valt att dela in Sverigefonderna i två grupper. Den första kategorin innehåller 96 ”normala” Sverigefonder, de som investerar mer än hälften av fondförmögenheten i de största börsbolagen på Stockholmsbörsen. Medianbörsvärdet för innehaven är i snitt 80 miljarder kronor i dessa 96 fonder.

Den andra kategorin är betydligt mindre, bara 23 fonder. Hälften av dessa fonder är rena småbolagsfonder, hälften är breda Sverigefonder som investerar en ovanligt stor andel i små och medelstora börsbolag. Det är viktigt att placera dessa fonder i en egen grupp, eftersom deras avkastning ofta avviker kraftigt från storbolagsfonderna.

Didner & Gerge avviker

Ett bra exempel på en Sverigefond som avviker från det normala är Didner & Gerge Aktiefond, som vid årsskiftet hade 31 procent investerat i stora börsbolag och ett medianbörsvärde på bara 26 miljarder kronor. Denna förkärlek för aktier i lite mindre börsbolag har synts under lång tid och den är en viktig förklaring till fondens resultat. För ett par år sedan var andelen stora börsbolag större och då flyttades Didner & Gerge upp till kategorin storbolagsfonder. Men under år 2003 har andelen mindre börsbolag åter ökat.

Även en handfull andra fonder (Aragon Swedish Equities, HQ Strategifond, Robur Export, Spiltan & Pelaro Aktiefond) befinner sig i samma mellanläge som Didner & Gerge. Dessutom finns några Sverigefonder som i praktiken är ännu mer inriktade på småbolag (Odin Sverige, Gustavia Sverige, Spiltan & Pelaro Aktiva Ägare).

Flyttat fyra fonder

Morningstar valde förra veckan att tillämpa våra regler vid kategorisering något striktare än tidigare, vilket innebär att fyra fonder som har mindre än hälften investerat i stora börsbolag (Didner & Gerge, HQ Strategi, Robur Export och SKF Allemansfond) har flyttat ned till kategorin ”Sverige, små-/medelstora bolag”.

Att rena småbolagsfonder och breda Sverigefonder med förkärlek för mindre börsbolag placeras i samma kategori beror på att Morningstar vill undvika kategorier med väldigt få fonder. Annars skulle det bli omöjligt för fondspararna att hitta bland alla kategorier, eftersom det finns drygt 25.000 fonder i Europa. Därför krävs en tydlig avvikelse i risk och avkastning för att en grupp fonder ska få en egen kategori.
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar