Förvaltarna skeptiska till obligationer

En majoritet bland fondförvaltarna i Europa tror på stigande räntor framöver, visar Morningstars undersökning. Japan är ny favorit bland aktiebörserna.

Jonas Lindmark 2004-04-29 | 14:00
Facebook Twitter LinkedIn
Varje månad skickar Morningstars redaktioner i Europa ut en gemensam enkät till cheferna hos några av de största fondförvaltarna i tolv olika länder. Den senaste omgången av "European Fund Trends" gjordes fram till den 26 april och 60 fondföretag har svarat. I snitt förvaltar de 490 miljarder kronor och de har i genomsnitt 89 olika fonder.

Ränteutvecklingen är månadens tema. Svaren visar att en majoritet bland fondförvaltarna är skeptiska till obligationer, eftersom de räknar med stigande räntor framöver (högre räntor betyder lägre pris på en obligation med en viss fast ränta). 77 procent av förvaltarna har därför övervikt aktier och många tror att vinsttillväxt kommer att motverka den negativa effekten av stigande räntor på aktiekurserna. Precis som tidigare i år tror tre fjärded

elar av förvaltarna att korta räntepapper kommer att utvecklas bättre än de med längre löptid.

Förvaltarna är splittrade när det gäller tidpunkten då den amerikanska centralbanken Fed kommer att börja höja styrräntan i USA. Nästan hälften tror att höjningen kommer under sommaren, men 52 procent tror att höjningen kommer senare. En klar majoritet räknar med en tydlig ränteuppgång, när höjningen väl kommer. 65 procent av förvaltarna tror att den sammanlagda höjningen blir 1-2 procentenheter under det första året, medan 18 procent tror att den sammanlagda höjningen blir ännu större.

Japan favorit

Fondförvaltarna i Europa har bytt favorit bland aktiemarknaderna. Det är nu 40 procent som svarar att japanska aktier kommer att ge högsta avkastning de kommande 12 månaderna. Tidigare har Asien under lång tid varit favorit, men den här månaden minskar andelen från 42 till 23 procent. Samtidigt svarar 41 procent att japanska yen kommer att utvecklas bäst bland valutorna de kommande 12 månaderna.
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar