Japan ny favorit

Hela 44 procent av fondförvaltarna i Europa svarar att japanska aktier kommer att bli vinnare de kommande tolv månaderna.

Jonas Lindmark 2005-09-29 | 10:01
Facebook Twitter LinkedIn
Morningstars redaktioner i Europa skickar regelbundet ut en gemensam enkät till cheferna hos några av de största fondförvaltarna i varje land. Efter ett uppehåll under sommaren gjordes den senaste omgången av "European Fund Trends" fram till den 26 september och 36 fondföretag har svarat. I genomsnitt förvaltar de motsvarande 480 miljarder kronor och har 93 olika fonder vardera.

Europa nu på andra plats

Den mest intressanta förändringen i svaren är på frågan vilken av sju delar av den globala aktiemarknaden som kommer att utvecklas bäst de kommande tolv månaderna. I juni var det Europa som var mest populärt, med 46 proce

nt av svaren och Japan kom tvåa på 19 procent. Nu i september är det omvänt i toppen, 44 procent svarar att japanska aktier kommer att bli vinnare och Europa är tvåa på 24 procent.

Samtidigt fortsätter amerikanska aktier att vara minst populära. Andelen som anger USA som sämsta aktiemarknad de kommande tolv månaderna har ökat från 43 till 50 procent sedan i juni. Förra året var Asien stadigt den populäraste aktiemarknaden, men nu i september är det bara 12 procent som tror att Asien blir vinnare. Ännu mer skeptiska har fondförvaltarna blivit till Latinamerika, som 21 procent svarar blir det kommande årets förlorare.

Förvaltarna stannar fyra år

Månadens tema är fondförvaltarnas anställningstid. Samma frågor ställdes förra hösten, vilket ger möjligheter att se trender i utvecklingen. Merparten av fondföretagen har haft samma förvaltare för fonderna mellan 2 och 6 år. Bara 15 procent av fondföretagen har i genomsnitt haft samma förvaltare mer än 6 år. Oroande är samtidigt att hela 35 procent av fondföretagen har bonussystem som baseras på resultatet under ett enda år, vilket ökar risken för stor personalomsättning.

Hela undersökningen finns som vanligt som pdf-fil och dessutom finns tidigare undersökningar samlade i ett arkiv (länkar ovan till höger).

Inte pålitliga prognoser

Notera att svaren om framtiden inte är pålitliga prognoser. Dels är det svårt att spå framtiden, dels kan det finnas en tendens att fondcheferna passar på att (anonymt) prata upp aktier som de äger mycket av (som de kanske är på väg att sälja). Fast huvudproblemet med alla sådana här undersökningar är att man frågar alla, både vinnare och förlorare. Därmed ger undersökningen främst en bra bild av vad "marknaden" tror om framtiden.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar